Vijesti

Posjeta pripadnika brigade ZS i PZO Oružanim snagama Grčke


Pripadnici Brigade ZS i PZO Oružanih snaga Bosne i Herecgovine nedavno su u periodu od 14. do 17.11.2016. posjetili Grčku, odnosno Oružane snage ove zemlje. Posjeta, tokom koje je akcenat stavljen na upoznavanje s organizacijom službe traganja i spašavanja Zračnih snaga OS Grčke, je nastavak bilateralene saradnje dvije zemlje.

Tim brZS i PZO koji je vodio pukovnik Janko Petrušić, posjetio je 384. STS skvadron Zračnih snaga, 31. Skvadron Specijalnih snaga, Centar za obuku specijalnih snaga i Združeni koordinacijski centar za spašavanje Grčkih Oružanih snaga.

U okviru posjete su organizovane i dvije metodsko-pokazne vježbe spašavanja povrijeđenih lica iz vode uz pomoć helikoptera i spašavanje ranjenog vojnika sa nepristupačnog terena kopnenim putem uz korištenje specijalnih snaga. 

Domaćini su pokazali kako je organizovana, kako funkcionira i kako najlakše integrisati vojnu sa civilnim službama traganja i spašavanja.

Saznanja stečena tokom posjete bit će iskorištena za unapređenje i jačanje službe traganja i spašavanja OS BIH, a posebno helikopterskih jedinica koje su uvijek predstavljale važnu kariku u akcijama traganja i spašavanja.

3 FOTO GALERIJA