Vijesti

OS BiH pružile pomoć povrijeđenoj ženskoj osobi na planini Igman


Na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) a u skladu sa propisanim procedurama, 29.03.2017.godine u 13,05 sati zaprimljen je zahtjev za angažovanje helikoptera OS BiH na području planine Igman. U skladu sa zahtjevom, po hitnim procedurama, angažirana je posada helikoptera MI 8 iz sastava 2.HS brZSiPZO OS BiH u suradnji sa pripadnicima FUCZ, Gorskom službom spašavanja BiH (GSS), Hitne pomoć i MUP-a ŽS.

Helikopter sa posadom OS BiH poletio je u 13,30 sati iz kasarne “Rajlovac” u pravcu Kabalova, u blizini Malog polja na Igmanu, sa zadatkom hitne medicinske evakuacije povrijeđene ženske osobe I. K. (1988) do Klinike urgentne medicine Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Helikopter se po izvršenoj medicinskoj evakuaciji vratio u kasarnu Rajlovac u 15,00 sati.

Iako je teren bio izuzetno težak i nepristupačan, pružanjem prve medicinske pomoći povrijeđenoj tijekom leta do KUM-a, posada helikoptera sa medicinskom ekipom još jednom je pokazala spremnost i odlučnost da se žurno i profesionalno reagira u situacijama u kojima su ugroženi ljudski životi.



Oružane snage BiH će i dalje u okviru raspoloživih kapaciteta i resursa biti u stalnoj pripravnosti za pružanje asistencije civilnim organima vlasti u BiH po zahtjevima i u izvanrednim situacijama te time dati svoj puni doprinos u izvršavanju ovih izuzetno zahtjevnih i odgovornih zadataka.