Vijesti

Helikopteri OS BiH tokom vikenda gasili požar u općini Konjic


Na zahtjev Operativnog komunikacijskog centra 112 Ministarstva sigurnosti BiH, u skladu sa propisanim procedurama Oružane snage BiH su tokom vikenda angažovale helikoptere 1 i 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane na gašenju požara u rejonu Boračkog jezera, Dabića kuća u općini Konjic.

U nedelju 02. aprila 2017. godine Oružane snage BiH su helikopterima Mi-8 MTV bile angažovane u dva navrata. Prvi put u vremenskom periodu od 11,25 do 13,00 sati jednim helikopterom sa vedrom, te ponovno u poslijepodnevnim satima od 17,10 do 19,30 sati sa dva helikoptera sa vedrima.

Prilikom izvršenja ovih zadataka helikopteri OS BiH izbacili su 22 vedra odnosno preko 52 tone vode na područja zahvaćena požarom, pri čemu su imali 6 sati leta i utrošili 4350 litara goriva.

Oružane snage BiH će i dalje u okviru raspoloživih kapaciteta i resursa biti u stalnoj pripravnosti za pružanje asistencije civilnim organima vlasti u BiH po zahtjevima i u izvanrednim situacijama te time dati svoj puni doprinos u izvršavanju ovih izuzetno zahtjevnih i odgovornih zadataka.