ODLUČNA PODRŠKA, IR Afganistan

Ceremonija ispraćaja pješadijske jedinice 5.pbr u operaciju podrške miru „Odlučna podrška“ u IR Afganistan


Ceremonija ispraćaja pješadijske jedinice iz sastava 5. pbr OS BiH u operaciju podrške miru “Odlučna podrška“ u Islamsku Republiku Afganistan održana je u kasarni i aerodromu „Dubrave“ Živinice 10.12 2015. godine.

Pješadijska jedinica iz sastava 5. pješadijske brigade, u kojoj su i četiri pripadnice OS BiH, poslije rigorozne selekcije prošla je zahtjevne, fizički naporne i iscrpljujuće višemjesečne treninge kako bi svojom obučenošću i osposobljenošću rame uz rame sa međunarodnim koalicijskim snagama dala svoj doprinos u operaciji podrške miru u IR Afganistan.

Jedinica će obavljati svoju misiju u sastavu američkog kontigenta koalicionih snaga u bazi „Bagram“.

Ceremoniji ispraćaja jedinice u misiju, osim rodbine i prijatelja vojnika, prisustvovali su načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč, komandant OK OS BiH generalmajor Dragan Vuković, komandant NATO štaba u BiH brigadni general Žizel M. Vilc (Giselle M. Wilz), predstavnici EUFOR-a, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, generali OS BiH te predstavnici medija.

General Jeleč je naglasio impozantne brojke dosadašnjeg učešća pripadnika OS BiH u mirovnim operacijama, kako pod zastavom Ujedinjenih nacija, tako i u sklopu koalicija i NATO-a.

Domaćin ceremonije, komandant 5.pbr brigadni general dr. Kenan Dautović, istakao je značaj permanentne obuke koja se realizuje u 5. pbr i izdvojio ovaj poseban segment, a to je obuka jedinica za mirovne оperacije. Također je naglasio da je ovo četvrti kontigent koji se iz sastava brigade kojom komanduje upućuje u neku od operacija podrške miru.


11 FOTO GALERIJA