PLAN PROTIVMINSKIH AKCIJA

Oružane snage Bosne i Hercegovine predstavile Godišnju analizu izvedenih protivminskih akcija


Dana 07. jula 2021. godine, na brdu Žuč, općina Vogošća, koje je jedno od deminerskih radilišta OS BiH, realizovana je Godišnja analiza protivminskih akcija (PMA) OS BiH za 2020. godinu.

Analizi su prisustvovali ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, predstavnici NATO i EUFOR štaba u Sarajevu, vojnodiplomatski predstavnici u BiH, predstavnici Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC), Norveške narodne pomoći (NPS), te predstavnici Federalne uprave civilne zaštite i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, kao i drugih međunarodnih i domaćih institucija i organizacija.

Ovom prilikom, general Mašović je istaknuo da su Oružane snage BiH tokom trajanja pandemije nastavile sa radom sa svojim deminerskim timova na terenu te postigle zapažene rezultate.  „Želim naglasiti da je jedan od prioritetnih ciljeva djelovanja Oružanih snaga BiH - jačanje sprege sa građanima Bosne i Hercegovine, a to najbolje postižemo tako što smo prisutni na lokalnim nivoima djelujući u različitim sferama u cilju adekvatnog pružanja pomoći, ali i stvaranju boljeg sigurnosnog okruženja za sve građane Bosne i Hercegovine. To u značajnoj mjeri realizujemo deminiranjem minama kontaminiranog područja na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine“, naglasio je general Mašović. 

Oružane snage BiH su od samog formiranja u kontinuitetu bile angovane u operacijama deminiranja i predstavljaju najveću deminersku organizaciju u BiH, participirajući sa oko 30% ukupno očišćene povine na godnjem nivou u BiH.  Zajedno sa rezultatima iz 2020. godine kada je deminirano oko 2,5 miliona metara kvadratnih te pronađeno i uništeno oko 2800 komada raznih vrsta MES-a (minskoeksplozivnih sredstava), ukupno, od 2006. godine do danas, Oružane snage BiH su deminirale i od mina očistile gotovo 39 miliona kvadratnih metara, a pronašle i uništile više od 14 000 komada  raznih vrsta MES-a.

Komandant Operativne komande OS BiH, generalmajor Radovan Ilić se u svom obraćanju pored zahvale gostima na prisustvu, osvrnuo na rezultate deminiranja i istaknuo potrebu za boljom podrškom i opremanjem deminerskog bataljona, uzimajući u obzir delikatnost ovog poziva.

Tokom iznošenja analize, zamjenik komandanta za operacije OK OS BiH brigadir Mirzet Lubenović skrenuo je pnju na realne izazove sa kojima su se susretali demineri koji realizuju PMA kao i ometače koji su u toku prošle godine stvarali zastoje u procesu PMA. Predloženi su i načini na koje se svi problemi mogu otkloniti uz pomoć svih struktura OS BiH, kao i pomoć međunarodnih i domaćih institucija, organizacija koje se bave poslovima deminiranja.

Između ostalih, prigodnim govorom obratio se i ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić, kao i predstavnici Ambasade SAD-a u BiH, BHMAC-a, Komisije za deminiranje u BiH, te lokalne zajednice.

14 FOTO GALERIJA