U FOKUSU

Oružane snage BiH prve u regiji provele projekat obilježavanja lakog naoružanja


Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić su u četvrtak, 9. septembra 2021. godine, u sarajevskom Domu OS BiH, učestvovali na ceremoniji službenog okončanja Projekta obilježavanja i registracije malog i lakog naoružanja (SALW).

Uz pomoć organizacije HALO Trust, kao nosioca projekta, i EUFOR-a u BiH, od 2018. do 2020. godine ukupno je, u skladu sa zakonom, obilježeno 61.705 komada perspektivnog i neperspektivnog malog i lakog naoružanja kalibra do 100 mm i pripadajuće municije, koje se nalazi u upotrebi ili u viškovima OS BiH. Time je Bosna i Hercegovina postala prva zemlja regije čije su oružane snage provele projekat obilježavanja lakog naoružanja, a u cilju podizanja stepena sigurnosti okruženja i sprečavanja zloupotrebe naoružanja.

Na ceremoniji je praktično demonstriran kompletan proces obilježavanja, koje se inače provodio na lokacijama OS BiH  Rajlovac, Zenica, Banja Luka, Čapljina, Tuzla i Visoko. Uz zamjenika ministra Krešića i generala Jerkića visokim zvanicama iz domaće sigurnosne i međunarodne zajednice obratili su se direktor HALO Trusta James Cowan i komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Alexander Platzer. Oni su istakli da BiH ovime postaje predvodnik u sprečavanju zloupotrebe lakog naoružanja u regiji.

„Želim pohvaliti naše pripadnice i pripadnike OS BiH koji su radili na provođenju ovog projekta i time doprinijeli uspostavljanju sigurnijeg okruženja za sve nas“, rekao je zamjenik ministra Krešić, izražavajući zahvalnost HALO Trustu i EUFOR-u na izuzetnoj pomoći u tome. “Obilježavanjem i registriranjem ovakve vrste naoružanja omogućeno je njegovo znatno lakše praćenje te je i mogućnost njegove zloupоtrebe svedena na minimum.“

„Ponosni smo na činjenicu da su OS BiH prve oružane snage u regiji koje su provele ovakav projekat obilježavanja lakog naoružanja. Nadam se da će ovo biti referenca za ostale sigurnosne institucije, kako u BiH tako i u regiji, da i oni provedu ovakav projekat za svoja naoružanja“, istakao je general Jerkić. „Od izuzetnog značaja je činjenica da ćemo sada imati potpuno jasnu sliku stanja naoružanja u OS BiH sa svim pokazateljima ispravnosti. Projekat je iskorišten i da bi se obavio i njihov tehnički pregled te napravila elektronska baza podataka za svaki komad naoružanja. Provjera bilo kojeg serijskog broja naoružanja će se moći obaviti vrlo brzo u elektronskoj bazi podataka, koja će biti dostupna svim komandama do nivoa brigade“, zaključio je general Jerkić.

9 FOTO GALERIJA