U FOKUSU

U sklopu vježbe „Kombinovani napor 22“ realizovan Dan za posjetioce


Na glavnom poligonu za obuku „Manjača“ trećeg dana vježbe „Kombinovani napor 22“, u srijedu 21. septembra 2022. godine, upriličen je Dan visokih zvanica, na kojem su pripadnici deklarisane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegoine predstavili osnovne elemente vježbe koju ocjenjuju ocjenjivači zemalјa NATO-a i Partnerstva za mir.

Prezentaciji borbenih sposobnosti Batalјonske grupe lake pješadije prisustvovali su član predsjedništva Bosne i Hercegovine Želјko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, generalmajori Ivica Jerkić i Gojko Knežević, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, komandant Operativne komande generalmajor Radovan Ilić, te komandanat Komande za podršku generalmajor Marko Stojičić i drugi predstavnici generalskog kora.

Pored predstavnika MO BiH i OS BiH događaju su prisustvovali komandant NATO štaba, general Pamela McGaha, paralmetnarni vojni povjerenik BiH Boško Šilјegović, te ostali predstavnici državnih institucija i ambasada u BiH.

Za posjetioce vježbe je upriličen brifing od strane oficira za provođenje vježbe, brigadira Mirzeta Lubenovića na kom je analizirano učešća jedinica OS BiH u procesu ocjenjivanja po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC& EF). Prisutnima se obratio i direktor vježbe, brigadir Slaven Blavicki koji je goste upoznao sa organizacijom direktorijata i procesom vođenja vježbe, te izrazio zadovolјstvo dinamikom realizacije same aktivnosti. Direktor ocjenjivanja, brigadir Predrag Visković je prisutne takođe upoznao sa organizacijom i tokom dosadašnjeg ocjenjivanja. Tokom trajanja posjete gostima su prezentovane i neke od aktivnosti jedinica na terenu u sastavu Batalјonske grupe lake pješadije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Želјko Komšić je vojnicima, podoficirima i oficirima koji izvode vježbu i onima koji su učestvovali u planiranju vježbe poželio uspjeh i dodao da je uvjeren da će ishod vježbe biti pozitivan. „Naše Oružane snage pokazuju da su sposobne da izvedu velike stvari, čak i u otežanim okolnosima, ne samo kada je riječ o situaciji na terenu, nego prije svega kao snage koje imaju manjak političke podrške u smislu opstanka i materijalne podrške“.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Sifet Podžić je u svom obraćanju istakao da je završna NATO evaluacija jedinice ranga batalјonske grupe kolosalan poduhvat za svaku vojsku, a naročito za vojsku veličine Oružanih snaga BiH: „To je završna etapa maratona koji je započet prije 6 godina, našom aplikacijom za OCC E&F i nastavlјen prvom samoprocjenom, provedenom 2019. godine. Želim da ova vježba i NEL 2 ocjena budu dokaz da Oružane snage BiH, uz potvrđenu interoperabilnost organizacije, doktrine i opreme, dostižu nivo spremnosti i sposobnost za ravnopravno učešće u kompleksnim zajedničkim operacijama i integraciju u šire sigurnosne i odbrambene strukture, a Bosna i Hercegovina svoju pripadnost europskoj i euro-atlantskoj zajednici s kojom dijelimo iste bezbjednosne izazove, ali i iste vrijednosti, rekao je ministar Podžić. On je dodao da su samo obučene i opremlјene Oružane snage BiH zalog produktivnoj saradnji, te regionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

U svom obraćanju, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Ivica Jerkić je izjavio da će prema informacijama iznijetim na današnjem brifingu Batalјonska grupa lake pješadije po završetku ocjenjivanja dobiti izvještaj u kom će stajati da je Batalјonska grupa lake pješadije borbeno spremna.

Komandant Operativne komande, generalmajor Radovan Ilić je izrazio uvjerenost da će trud, napor i organizacija rada tokom ove vježbe opravdati očekivanja shodno ranije postavlјenim cilјevima i zadacima i da će po završetku vježbe jedinice dobiti pozitivnu ocjenu, što je veoma bitno u smislu obuke vojnika, komandi i jednica.

Komandant NATO štaba u Sarajevo, brigadni general Pamela McGaha je izjavila da je ova vježba kulminacija četvorogodišnje obuke, koja je iz godine u godinu bila sve izazovnija i zahtjevnija i pokazatelј je posvećenosti, napornog rada i profesionalnog odnosa vojnika prema misiji oružanih snaga.

Vježba „Kombinovani napor 22“ se realizuje u periodu  od 19. do 23. septembra 2022. godine i ujedno predstavlјa završno ocjenjivanje – NEL-2 Batalјonske grupe lake pješadije OS BiH, najveće jedinice koju je jedna partnerska zemlјa deklarisala u NATO bazen snaga. Na vježbi učestvuje više od 800 pripadnika OS BiH, a njenom uspješnom realizacijom biće okončan četvorogodišnji ciklus ocjenjivanja i OS BiH će se pridružiti NATO bazenu snaga raspoloživim za učešće u budućim mirovnim operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO vođenim vježbama.

6 FOTO GALERIJA