Vijesti

Komandant Nacionalne Garde Maryland u posjeti Zajedničkom štabu OS BiH


Načelnik zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč, zajedno sa zamjenikom načelnika zajedničkog štaba za resurse generalmajor Senadom Mašovićem i saradnicima, je u ZŠ OS BiH dana 11. decembra 2017. godine, primio u posjetu komandanta Nacionalne Garde Maryland generalmajora Lindu L. Singh.

Posjeta ZŠ OS BiH je upriličena u skladu s Planom bilateralne saradnje između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država po programu vojska vojsci, a u sklopu je posjete koja se realizuje od 8.12. do 12.12.2017. godine na više lokacija u Bosni i Hercegovini.

S generalmajorom Singh i njenim saradnicima razgovarano je o trenutnom stanju, težišnim aktivnostima i zadacima Oružanih snaga BiH, ali i viziji razvoja OS BiH u budućnosti na putu ka punopravnom članstvu u NATO. Zatim je razgovarano o implementaciji usvojenog dokumenta “Pregled odbrane” i drugim aktuelnim pitanjima vojno-odbrambene saradnje Bosne i Hercegovine i SAD.

General Singh je izrazila zahvalnost OS BiH kao partneru na uspješnoj realizaciji i sprovođenju svih aspekata saradnje Program državnog partnerstva (SPP) između BiH i Savezne američke države Maryland u proteklom periodu, te je naglasila čvrstu opredijeljenost Savezne američke države Maryland i Nacionalne garde u nastavku pružanja podrške OS BiH u procesu daljih aktivnosti reforme OS BiH, izgradnji i razvoju operativnih sposobnosti i kapaciteta kao i u procesu tranzicije OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Partnerstvo između Bosne i Hercegovine i Savezne Američke Države Maryland datira još od 2003. godine i uspostavlјeno je kako bi se povećala interoperabilnost OS BiH s OS SAD, te pružila pomoć i podrška demokratskim institucijama i državnim tijelima BiH. Samo u toku 2017. godine realizovano je 25 događaja na kojem je učestvovalo preko 270 pripadnika OS BiH, dok je od 2003. godine do danas realizovano preko 250 događaja iz programa M2M na kojima je učešće uzelo preko 5.270 vojnih i civilnih lica MO i OS BiH.

7 FOTO GALERIJA