Vijesti

Posjeta Načelnika generalštaba R.Slovačke Zajedničkom štabu OS BiH


Načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč sa zamjenicima general majorima Senadom Mašovićem i Mirkom Tepšićem je 13.12.2017. godine u zgradi ZŠ OS BiH primio u posjetu Načelnika generalštaba OS R. Slovačke generala Milana Maxima.

Pored generala Maxima u delegaciji R. Slovačke koja je posjetila ZŠ OS BiH bili su još i ambasador R. Slovačke u BiH nj.e. gosp. Martin Kačo i vojni ataše u BiH pukovnik Ladislav Regenda sa saradnicima.

Na samom početku, general Jeleč je pozdravio generala Milana Maxima i ambasadora R. Slovačke u BiH nj.e. gosp. Martina Kaču u ime ZŠ OS BiH i svoje lično ime, izrazio riječi dobrodošlice kao i zadovoljstvo posjetom. Tom prilikom se zahvalio na uspješnoj saradnji i svesrdnoj podršci koju Oružane snage R Slovačke pružaju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na putu ka aktivaciji MAP-a, ali i prijemu u NATO.

Tokom posjete, težišno je razgovarano o dosadašnjoj saradnji OS dvije prijateljske zemlje kao i mogućnostima za poboljšanje i unapređenje iste u budućnosti. General Jeleč je upoznao goste sa postavljenim ciljevima i ostvarenim rezultatima u izgradnji i razvoju operativnih sposobnosti i kapaciteta OS BiH na putu ka NATO. Posebno je istakao postignute rezultate, napredak i buduće planove za učešće OS BiH u mirovnim misijama (NATO, UN, EU), razvoju nivoa osposobljenosti komandi i jedinica, usvajanju normi i stadarda NATO kao i pružanju pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu u kriznim i vanrdnim situacijama, ali i aktivnostima na humanitarnom deminiranju i uništavanju viškova naoružanja.

General Maxim se zahvalio generalu Jeleču i njegovim saradnicima na uspješnoj saradnji i podršci, pohvalio proces reforme i ostvareni napredak u izgradnji i jačanju OS BiH na putu ka NATO. Posebno je istakao naše uspješno učešće u operacijama podrške miru i pohvalio predanost i angažovanje OS BiH na pružanju pomoći civilnom stanovništvu za vrijeme velikih požara koji su tokom ljetnih mjeseci bili aktivni širom BiH.

Na kraju posjete zajednički je konstatovano da saradnja OS dvije zemlje je uspješna ali da je potrebno pronalaziti rješenja i modelitete za njeno dalje razvijanje.

7 FOTO GALERIJA