Vijesti

Obilježen Remembrance Sunday - Dan sjećanja


Ambasada Velike Britanije u BiH je u bašti rezidencije u Sarajevu, 11. novembra 2018. godine upriličila obilježavanje stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i minutom šutnje prisutni su odali počast svim borcima koji su dali svoj život za Veliku Britaniju tokom Prvog svjetskog rata. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici britanske Ambasade u BiH na čelu sa ambasadorom Matthewom Fieldom, brigadni general Marti Bissell, predstavnici Oružanih snaga BiH koje je predvodio načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, predstavnici civilnih vlasti Bosne i Hercegovine te predstavnici diplomatskog kora u BiH.


Dan sjećanja (ponekad neformalno poznat kao Dan maka) spomen dan je koji se u državama članicama Commonwealtha obilježava od kraja Prvog svjetskog rata u znak sjećanja na pripadnike njihovih oružanih snaga koji su položili svoje živote na dužnosti.

Neprijateljstva su formalno završila "u 11. sati, 11. dana 11. mjeseca", u skladu sa sporazumom potpisanim od predstavnika Njemačke i Antante.

14 FOTO GALERIJA