Vijesti

Realizovana Inicijalna planska konferencija za međunarodnu vojnu vježbu „Humaniarian Endeavour 20“


Inicijalna planska konferencija za međunarodnu vježbu „Humaniarian Endeavour 20“ na kojoj su prisustvovali i predstavnici OS BiH, održana je 12. marta 2020. godine, u Domu OS BiH u Sarajevu.

Kako su se članice B-9 foruma (zemlјe Balkana) obavezale da će svake godine organizovati bar jednu vježbu u okviru članica foruma, a Oružane snage BiH nisu bile domaćin navedenih vježbi, tokom 12. Konferencije načelnika general-štabova (CHOD) zemalјa Balkana, održane u Beogradu 2018. godine, Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH je potpisivanjem zajedničke izjave o vojnoj saradnji, prihvatio da OS BiH 2020.godine organizuju i realizuju predmetnu vježbu.

Potvrda o organizaciji vježbe je uslijedila na 13. Konferenciji načelnika general-štabova zemalјa Balkana koja je održana u septembru 2019. godine u Bukureštu.

Shodno naprijed navedenom, organizovana je i današnja Inicijalna planska konferencija na kojoj je planirano učešće, pored pripadnika OS BiH, predstavnika Oružanih snaga iz zemalјa B-9 foruma.

Međutim, zbog globalnog problema vezanog za COVID-19, učešće na IPK je otkazala većina inostranih učesnika osim Srbije, Grčke, Turske i EUFOR-a čiji su predstavnici učestvovali na IPK. I pred gore pomenutog problema, na IPK je aktivno učestvovalo 30 učesnika, gdje su postignuti zadani cilјevi i stvoreni preduslovi za kvalitetan nastavak procesa planiranja i realizacije vježbe.

9 FOTO GALERIJA