Vijesti

Video konferencija zamjenika načelnika štabova oružanih snaga zemalja SEDM-a


U okviru Inicijative ministara odbrane zemalja Jugoistočne Europe (SEDM) 03.06.2020. godine održana je video konferencija zamjenika načelnika štabova oružanih snaga zemalja SEDM-a čiji je formalni domaćin bila Rumunija.

Predstavnik MO i OS BiH je bio generalmajor Ivica Jerkić, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije. Konferencija je organizovana od strane Albanije, kao zemlje predsjedavajuće SEDM inicijative, uz tehničku podršku Grčke.

Učesnici video konferencije su bili predstavnici zemalja jugoistočne Europe članice SEDM-a, kao i predstavnici Regionalnog centra za sigurnost i saradnju – RACVIAC. U svijetlu COVID-19 pandemije, učesnici su naglasili da je SEDM inicijativa jedan od vrlo važnih regionalnih foruma koji je fokusiran na poboljšavanje dobrosusjedskih odnosa, povećanje regionalne sigurnost i pomože razvijanju boljih regionalnih mehanizama za upravljanje krizama.

Tokom konferencije su prezentirane aktivnosti i ostvareni učinci u proteklom jednogodišnjem periodu, te razmijenjena viđenja i ideje daljnjih pravaca razvoja inicijative i podizanja vojne saradnje na viši nivo.

Naredna Konferencija zamjenika načelnika štabova zemalja SEDM-a je planirana u Zagrebu – Hrvatska u junu 2021. godine.

2 FOTO GALERIJA