Vijesti

Održana planska konferencija za vježbu „Humanitarni napor 20“


U povodu ovogodišnje međunarodne vježbe „Humanitarni napor 20“, čiji su domaćin Oružane snage Bosne i Hercegovine, u Domu Oružanih snaga BiH je 2. jula 2020. godine održana planska pripremna konferencija, u kojoj su online video-linkom učestvovali predstavnici devet zemalja učesnica.

Vježba u formatu B9, inicijative devet balkanskih zemalja, a na temu „Humanitarna pomoć i prekogranična saradnja u slučaju potresa“, planirana je da se održi od 26. do 30. oktobra ove godine u kasarni „Rajlovac“ kod Sarajeva. Ukoliko situacija sa pandemijom COVID-19 dozvoli, vježba bi trebala okupiti oko 250 domaćih i stranih učesnika iz Albanije, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Glavnu plansku video-konferenciju u ime domaćina je predvodio zamjenik komandanta Operativne komande Oružanih snaga BiH brigadni general Kenan Dautović. Cilj vježbe je daljnji razvoj i unapređenje operativnih postupaka i nivoa spremnosti za slučajeve pomoći tokom prirodnih katastrofa u zemljama učesnicama.

5 FOTO GALERIJA