Vijesti

Sastanak načelnika J/G6 oružanih snaga država članica A5


Godišnji sastanak načelnika J/G6 oružanih snaga država članica Američko – Jadranske povelje (A5) održan je u sklopu 24. Konferencije načelnika generalštabova A5, putem video-konferencije 1. jula 2020. godine.
Cilj ovog sastanka bio je unaprijediti saradnju između zemalja A5 na području komunikacijskih i informacijskih sistema kao i uspostaviti čvrstu osnovu za kvalitetnu pripremu 24. Konferencije načelnika generalštabova A5 koja će se održati u septembru 2020. godine.

Sastanak je bio fokusiran na širenje i povećanje regionalne saradnje u području Cyber odbrane. Diskutovale su se ključne teme iz domena nadogradnje trenutnog nivoa Cyber odbrane na državnom nivou i nivou ministarstava odbrane, upravljanja rizikom u komunikacijskim i informacijskim mrežama i sistema (tehnike i metodologija), kao i organizacija komunikacijskih i informacijskih veza s jedinicama i pojedincima angažovanim u mirovnim operacijama.

Na kraju sastanka usvojen je i zapisnik sa zaključcima u kojem su se šefovi uprava J/G6 zemalja A5 te predstavnici USEUCOM-a složili da nastave sa sastancima u istom formatu, da pružaju podršku široj saradnji u oblasti KIS-a, razvijanju i organizovanju zajedničke obuke iz oblasti Cyber odbrane, te potvrdili zajednički interes u organizaciji godišnjeg Cyber Defense Workshop-a u okviru Američko – Jadranske povelje (A5) planiranog za septembar 2020. godine.

Načelnik Uprave J6 ZS OS BiH predsjedavao je sastankom načelnika telekomunikacijskih i informacijskih struktura oružanih snaga država članica Američko – Jadranske povelje (A-5), a održan je pod pokroviteljstvom  SAD – Jadranske povelje. Na sastanku su učestvovali načelnici uprava J/G6 OS Republike Albanije, Republike Hrvatske, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine te predstavnici USEUCOM.

Sastanak načelnika uprava J/G6 zemalja u formatu A5 predstavlja odličnu priliku za razmjenu iskustava i unapređenje regionalne saradnje iz oblasti KIS-a uz primjenjiva i konkretna zajednička rješenja. Upravo A5 inicijativa smatra se ključnom za sigurnost našeg regiona, ali i za evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

7 FOTO GALERIJA