Vijesti

Kurs na temu NATO Military Aspects of “CIMIC”


U sklopu bilateralne vojne saradnje između OS BiH i NATO-a za 2020/2021. godinu, u Domu OS BiH u periodu od 14.06. do 17.06.2021. godine, održava se kurs na temu NATO Military Aspects of “CIMIC” (ACO 3301).

Nosioc realizacije predmetnog CIMIC kursa je Uprava za operacije i obuku (Odjeljenje za civilno-vojnu saradnju) ZŠ OS BiH, a predavači/instruktori na kursu su CIMIC štabni oficiri pripadnici NATO JFC iz Napulja. Kurs se realizuje za pripadnike OS BiH koji rade na poslovima civilno-vojne saradnje u komandama i jedinicama OS BiH, kao i za članove Deklarisanog CIMIC tima za NATO vođene operacije.

Cilj kursa je obuka i osposobljavanje pripadnika OS BiH u izvršavanju ključnih funkcija i zadataka civilno-vojne saradnje, te njihova kvalitetna priprema za predstojeće misije i vježbe OS BiH na polju civilno-vojne saradnje. Na kursu učestvuje 20 pripadnika i pripadnica iz OS BiH sa strateškog, operativnog i taktičkog nivoa komandovanja i kontrole u OS BiH, te dva pripadnika iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Ovo je još jedan od sjajnih primjera izuzetno plodonosne saradnje između OS BiH i NATO-a, koja sa nastavlja i u ovim izazovnim vremenima zbog virusa COVID-19, a njeni rezultati će uveliko doprinijeti potrebnom nivou obučenosti pripadnika i pripadnica OS BiH na polju civilno-vojne saradnje i dostizanju željenog nivoa interoperabilnosti naših komandi i jedinica sa prijateljskim i partnerskim zemljama i NATO savezom.

9 FOTO GALERIJA