Vijesti

Generalpukovnik Senad Mašović na konferenciji načelnika štabova Američko – jadranske povelje


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović učestvovao je na konferenciji Američko-jadranske povelje (A-5) koja je održana 28. septembra 2021. godine u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani kraj Splita.

Američko-jadranska povelja je regionalna sigurnosno-odbrambena inicijativa koju su 2003. formirali Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države u cilju pružanje podrške članicama u pridruživanju euroatlantskim integracijama. Inicijativi je naknadno pristupila Crna Gora, te Bosna i Hercegovina. Srbija, Slovenija i Kosovo* na sastancima učestvuju u statusu promatrača.

U obraćanju učesnicima Konferencije, general Mašović je ukazao na izuzetan značaj A5 inicijative za Bosnu i Hercegovinu i njene oružane snage, te naglasio da su sigurnosni izazovi današnjice savremena prijetnja globalnog, a ne lokalnog karaktera, te se samim time ne priznaju niti vrijeme niti udaljenost na kojem će se ispoljiti u najgorem izdanju i ugroziti sigurnost što može biti pogubno i za ekonomiju zemlje koja je pogođena. „Shodno tome Oružane snage Bosne i Hercegovine daju svoju punu podršku regionalnoj saradnji, a sve u cilju zajedničke borbe protiv ovih kompleksnih prijetnji, te ukupnom poboljšanju sigurnosne situacije u regionu, Evropi ali i globalno“, izjavio je general Mašović.

Za vrijeme boravka delegacije OS BiH u Splitu, održani su i bilateralni sastanci sa  zamjenikom komandanta Američkih snaga za Evropu (US EUCOM) generalpukovnikom Michael L. Howardom, komandantom Nacionalne Garde Maryland  generalmajor Timothy E. Gowenom, i delegacijom Oružanih snaga Hrvatske predvođenom načelnikom Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske admiralom Robert Hranjom, na kojima je razgovarano o aspektima proširenja vojne saradnje. Od strane predstavnika OS SAD-a vrlo jasno je iskazana puna podrška OS BiH uz izraženu spremnost za proširenjem saradnje kroz dodatne oblike zajedničkih aktivnosti.

Pored Konferencije u formatu načelnika štabova održana je i konferencija u formatu glavnih narednika oružanih snaga zemalja članica na kojima su kao predstavnik OS BiH učestvovao zastavnik I. klase Mario Bagarić.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH koja je učestvovala na Konferenciji bili su i pukovnik Asmir Sarajlić, major Edin Ahmetović i major Dragan Raljić.

*Ova oznaka ne utiče na poziciju ili status i u skladu je sa Rezolucijom 1244/99 Vijeća sigurnosti UN-a i Mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

9 FOTO GALERIJA