Vijesti

Radni sastanak sa predstavnicima Ambasade Ujedinjenog Kraljevstava na temu cyber sigurnosti


Predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, 17. augusta 2022. godine u prostorijama MO BiH, održali su radni sastanak sa predstavnicima Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva na temu cyber sigurnosti.

Sastanku su ispred Ujedinjenog Kraljevstava prisustvovali oficir za dezinformacijsko djelovanje pri NATO štabu Sarajevo pukovnik Sam Ballund, VD vojnog atašea UK-a poručnik Sam Devlin i Nihad Gluščić, dok su ispred Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH prisustvovali načelnik Odjeljenja za upravljanje informacionim sistemima i sigurnost telekomunikacija ZŠ OSBiH brigadir Almir Aličehajić, predstavnik Sektora K4iUI MO BiH Goran Matuh i zamjenik šefa tima za odgovor na računarske incidente MO BiH poručnik Nemanja Pejić.

Tokom sastanka, predstavnici Ambasade Ujedinjenog Kraljevstava su informisani o trenutnoj organizaciji i mogućnostima odbrane od cyber prijetnji prema komunikacijskim i informacionim sistemima i mreži MO i OSBiH.

Prilikom boravka na lokaciji MO BiH, izvršen je i obilazak prostora na kom radi i funkcioniše Tim za odgovor na računarske incidente MO BiH – CERT / Nivo 2, Tehnički centar.

Predstavnici Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva su izrazili zadovoljstvo ostvarenim sastankom, prezentacijom trenutnog statusa informacione sigurnosti u MO i OSBiH, ukazanom gostoprimstvu, te prema mogućnostima u cilju unapređenja i dostizanja potrebnih standarda obećali podršku MO BiH – CERT, u smislu savjetodavne, tehničke te edukacijske nadogradnje sposobnosti.

6 FOTO GALERIJA