Vijesti

Ispunjenje aktivnih kvota Verifikacijskog centra ZŠ OS BiH prema odredbama „Bečkog dokumenta 2011“ za 2022. godinu


Verifikacijski centar ZŠ OS BiH u periodu od 08. do 18.11.2022. godine izvršilo je dvije aktivnosti čime su ispunjene aktivne kvote koje Bosna i Hercegovina ima prema odredbama Sporazuma o mjerama za izgradnju povjerenja i sigurnosti u Evropi – „Bečki dokument 2011.“

Evaluacijski tim sačinjavali su brigadir Boris Listeš, vođa tima, te pukovnik Miralem Salčin i major Jakov Ljubanić članovi tima. Predmet evaluacijske pojete bila je 72. Brigada u Mariboru. Tokom ove aktivnosti evaluacijski tim je obišao dvije vojne lokacije u Mariboru i Celju, gdje su im prezentirani brifinzi jedinica koje se nalaze na posjećenim lokacijama. Prateći tim i pripadnici komandi i jedinica Vojske Slovenije su ispunili sve obaveze koje proističu iz odredbi Bečkog dokumenta 2011 na krajnje profesionalan i korektan način.

Inspekcija utvrđenog područja u Republici Mađarskoj od strane BiH izvršena je periodu od 15. do 18.11.2022. Inspekcijski tim VfS OS BiH sačinjavali su: brigadir Emsad Čičkušić, vođa tima, major Jakov Ljubanić, major Samir Pandur, narednik I klase Drago Ristić, članovi tima. Utvrđeno područje u Republici Mađarskoj je obuhvatalo centralmi i jugoistočni dio Mađarske, uključujući gradove Budimpešta, Szolnok, Kecskemet, Debrecen, Szentes. Tokom inspekcije utvrđenog područja u Republici Mađarskoj inspekcijski tim VfS OS BiH posjetio je četiri vojne lokacije unutar područja. Na ovim lokacijama inspekcijskom timu su prezentirani brifinzi devet jedinica koje se nalaze unutar utvrđenog područja. Također je izvršen obilazak dijela vojnih objekata na lokacijama u Kecskemetu i Taborfalvi. Pored obilaska lokacija unutar utvrđenog područja, inspekcijski tim je izvršio i helikopterski nadlet istog u kom su pokrivene sve glavne vojne lokacije i instalacije unutar područja.

Obje aktivnosti su protekle u skladu sa slovom i u duhu Bečkog dokumenta 2011, što je jasan pokazatelj da je Bosna i Hercegovina, kao i zemlje u kojima su obavljane predmetne aktivnosti u potpunosti dosljedne u provođenju Sporazuma o mjerama za izgradnju povjerenja i sigurnosti u Evropi – „Bečki dokument 2011“, te jačanju uzajamnog povjerenja.

2 FOTO GALERIJA