Vijesti

Posjeta zračnoj bazi u Republici Mađarskoj


U periodu od 09.10. do 12.10.2023. godine realiziovana je aktivnost Posjeta vazduhoplovnoj bazi u Republici Mađarskoj a u skladu sa odredbama „Bečkog dokumenta 2011“

Na pomenutoj aktivnosti ispred OS BiH upućeni su major Raif Veledar BrTP kao vođa delegacije OS BiH i kapetan Gojko Tadić Br VS i PVO. Na pomenutom događaju bilo je ukupno 52 učesnika iz 25 zemlje članice OSCE-a, Centra za prevenciju sukoba OSCE- a te Egipat kao država partner.

Prvog dana posjete 10.10.2023, godine, aktivnosti su se odvijale u 101. vazduhoplovnoj bazi u Keškemetu. Prvo je održan kratki brifing o zračnim snagama a zatim je komandant 101 zračne baze brigadir Gergely Grof brifirao o 101 vazduhoplovnoj bazi. Nakon iscrpnog brifinga koji je sadržavao detaljne podatke o misiji, strukturi, organizaciji, brojnom stanju i vrstama naoružanja i tehnike u sastavu jedinice, predstavljeni su tipovi aviona u sastavu kao i objekti unutar baze.

U drugom dijelu dana, u sklopu dinamičkog prikaza izvedena je aktivnost presretanja vazduhoplova koji je neovlašteno ušao u vazdušni prostor. Tokom prikaza u kome su učestvovala dva borbena aviona GRIPEN (JAS-39), prikazane su procedure presretanja, prisilnog prizemljenja neidentifikovanog vazduhoplova na matični aerodrom, te sve ostale aktivnosti koje podrazumjevaju bezbjedan transfer pilota od mjesta prizemljenja do predaje istih istražnim organima. Posjeta je završena evaluacijom od strane učesnika posjete te razmjenom poklona.

Sljedećeg i ujedno posljednjeg dana, 11.10.2023.godine, aktivnosti su se odvijale na lokaciji 1. Oklopne brigade u Tati. Aktivnosti su počele sa kratkim brifingom o kopnenim snagama, nakon čega je komandant brigade brigadir Istvan Toth iscrpno nam brifirao o 1. Oklopnoj brigadi. Nakon brifinga učesnici su obišli simulacijski centar za obuku na Panzerhaubitze 2000, kasarnu i imali priliku da vide neke statičke prikaze sredstava naoružanja i opreme jedinice.

Nakon toga aktivnosti su nastavljene na poligonu za bojevo gađanje gdje su pripadnici brigade izveli taktičku vježbu, koristeći nove tipove glavnih sistema naoružanja, oklopna borbena vozila EJDER YALCIN 4X4 GIDRAN i KF 41 LYNX. Aktivnosti su završene u komandi brigade debrifingom i razmjenom poklona. Ceremonija završetka aktivnosti je izvršena uvečer istog dana, prikladnom večerom uz završno obraćanje predstavnika učesnika i domaćina aktivnosti, te razmjenom poklona.

Učešće na ovoj aktivnosti korisno je za OS BiH jer kroz komunikaciju sa ostalim učesnicima se stvara mogućnost uspostavljanja boljih odnosa sa zemljama iz kojh su bili prisutni učesnici, a kao glavni cilj jačanje povjerenja i sigurnosti između zemalja učesnica.

6 FOTO GALERIJA