Vijesti

Potpisivanje sporazuma zajedničke obuke i saradnje OS BiH sa EUFOR-om


Danas smo imali priliku da zaključimo i odobrimo zajednički plan obuke i saradnje za 2024. godine između EUFOR-a i OS BiH.

Da bismo široj javnosti BiH približili ovaj događaj želim da naglasim da je proces zajedničke obuke i saradnje EUFOR-a i OS BiH dugogodišnji projekat i proces, tokom kojeg EUFOR, u okviru misije Podrška Oružanim snagama BiH u izgradnji kapaciteta obuke“, intenzivno osigurava Oružanim snagama BiH vojno-stručnu pomoć i podršku, koja za cilj ima dostizanje samoodrživih obučnih kapaciteta Oružanih snaga BiH koji su usklađeni sa međunarodnim standardima.

Posljednih godina, saradnja se odvijala kroz saradnju na polju kolektivne obuke na taktičkom nivou između Multinacionalnog bataljona EUFOR-a i jedinica Oružanih snaga BiH i saradnju kroz angažovanje oficira i timova oficira za vezu i koordinaciju EUFOR-a na operativnom i taktičkom nivou.

Zajednička obuka i saradnja EUFOR-a i OS BiH koja je planirana i provedena tokom 2023. godine, je uspješno realizovana i bila je fokusirana na planiranje i izvršavanje taktičkih zadataka, tehnika i procedura koje prije svega podržavaju angažman u operacijama podrške miru, ali doprinose i sveukupnom podizanju operativnih sposbnosti jedinica OS BiH. Kao što je više puta i službeno istaknuto, OS BiH ovu obuku i saradnju ocjenjuju vrlo uspješnom i korisnom u smislu jačanja naše interoperabilnosti, obuke i borbene spremnosti u cjelini. Za ispunjavanje zadanih ciljeva, od izuzetnog značaja smatramo prilagođavanje za rad u međunarodnom okruženju. Naš angažman u operacijama podrške miru u misijama u kojima su pojedinci ili jedinice OS BiH učestvovali od izuzetnog je značaja za ukupan razvoj i jačanje OS BiH i naše predstavljanje u pozitivnom svjetlu kako kod zemalja partnera tako i u domaćoj javnosti. Našim uspjesima u ovom pogledu doprinosi i naša stalna interakcija sa EUFOR-om kroz sve oblike obuke i saradnje. Praktično, mi ovdje, u Bosni i Hercegovini, imamo priliku da razvijamo naše sposobnosti za rad u međunarodnom okruženju i to izuzetno cijenimo.

Današnji događaj je i pokazatelj uspješne koordinacije i saradnje oficira i timova za vezu i koordinaciju EUFOR-a sa oficirima i timovima OS BiH koji su proteklih mjeseci intenzivno radili na usaglašavanju danas potpisanog plana. Naša iskustva iz prethodnih godina govore da imamo vrlo fleksibilan sistem i da se zajedničkim naporom možemo prilagoditi raznim izazovima, da u slučajevima kao što je bila pandemija virusa COVID-19 možemo preplanirati određene događaje ili promijeniti i prilagoditi sadržaj istih novonastalim okolnostima. Takođe, u slučaju potrebe možemo izvršiti i dopunu danas potpisanog plana, kao što smo to uradili i sa planom za tekuću godinu, kada smo naknadno uvrstili vježbu „COMBINED RESPONSE – 23“, koja se uspješno realizuje od 02.10. i danas se završava na poligonu Manjača, a u kojoj je pored komande EUFOR-a učestvovala i jedinica iz sastava 4.pbr.

Na kraju izražavamo uvjerenje da će rezultati obuke i saradnje koju želimo da provedemo u 2024. godini dati dobre rezultate, jednako kao što su ti rezultati bili dobri i do sada, te da će saradnja obezbjediti obostranu korist u smislu unaprijeđenja operativnih sposobnosti oba potpisnika plana.

 

Medijsko informativni centar OS BiH

Kontakt tel: 033/587-914

E-mail: info@js.mod.gov.ba

 

 

10 FOTO GALERIJA