Vijesti

Potpisivanje Tehničkog sporazuma o saradnji u oblasti mjera za izgradnju povjerenja i sigurnosti u Europi „Bečki dokument 2011“ između Verifikacijskog centra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Verifikacijske agencije SAD za Evropu


U periodu od 30.10. -31.10.2023. godine Verifikacijski centar ZŠ OS BiH bilo je domaćin delegaciji Verifikacijske agencije SAD za Evropu (DTRA-E), na aktivnosti čiji je cilj bio potpisivanje Tehničkog sporazuma o biletaralnoj saradnji dviju agencija u 2023 i 2024.godini.

Delegaciju DTRA-E sačinjavili gospodin Michael C Minor direktor agencije te majori Corey Keiffer i Taib Grozdanić pripadnici iste. Delegaciju VfS OS BiH predvodio je brigadir Emsad Čičkušić, VD načelnika VfS OS BiH sa članovima brigadir Boris Listeš i majori Jakov Ljubanić i Asim Harbaš.

Članovi navedenih delegacija DTRA-E I VfS OS BiH su dana 31.10.2023.godine primljeni od strane pomoćnika Ministra obrane gospodina Zorana Šainovića i PNŠ ZŠ za reusurse general-majora Gojka Kneževića. Na oba susreta istaknut je značaj saradnje dviju agencija u oblasti kontrole naouružanja ali i cjelokupnoj uspješnoj saradnji dviju država u drugim programima. Nakon susreta sa predstavnicima MO BiH i ZŠ OS BiH predstavnici dviju agencija potpisali su Tehnički sporazum o   suradnji  verifikacijskih agencija u oblasti kontrole naoružanja i jačanja mjera povjerenja i sigurnosti sukladno sporazumu Bečki dokument 2011. U ime Verifikacijskog centra OS BiH sporazum je potpisao brigadir Emsad Čičkušić, VD Načelnika, i Michael C Minnor u ime Verifikacijske agencije SAD za Europu.

Aktivnost je protekla u otvorenoj i srdačnoj atmosferi a predstavnici obje delegacije istakli su spremnost za jačanje saradnje u oblasti kontrole naoružanja.

10 FOTO GALERIJA