Vijesti

Održan 23. sastanak Koordinacijskog komiteta za rješavanje viškova naoružanja, municije i MES-a


23. sastanak Koordinacijskog komiteta za rješavanje viškova naoružanja, municije i minsko-ekplozivnih sredstava (NMiMES) održan je 22.11.2023. godine u Domu OS BiH u Sarajevu.

Sastankom je rukovodio, u funkciji predsjednika komiteta, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse, generalmajor Gojko Knežević, a istom su prisustvovali stalni članovi Koordinacijskog komiteta, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH  UNDP, OSCE, NPA, kompanije Tetra Tech, pripadnici EUFOR-a, pripadnici NATO HQ Sarajevo,  pripadnici Radne grupe za podršku Koordinacijskog komiteta i predstavnici Uprave za logistiku ZŠ OS BiH, KP, KL i OK OS BiH, kao i Šefovi Radnih grupa za unapređenje stanja na lokacijama skladištenja, delaboracije i uništenja MiMES-a (Krupa-2017, Glamoč + i RzOU MiMES-Doboj).

Sastanak je uvodnim obraćanjem otvorio generalmajor Gojko Knežević, nakon čega se pristupilo usvajanju zapisnika sa 22. sastanka Koordinacijskog komiteta za rješavanje viškova naoružanja i MiMES-a, a jednoglasno je usvojen i dnevni red za 23. sastanak KK. Nakon  uvodnog obraćanja general Knežević prezentovao stepen realizacije zaključaka sa 22.sastanka KK za N,MiMES, ukratko iznio dnevni red današnjeg sastanka  i pozvao predstavnike MO i OS BiH da prezentuju dodjeljena pitanja.

Pukovnik Joso Pejić, predstavnik MO BiH je prezentovao informacije oko prodaje MiMES- Pilot projekat.

Brigadir Marko Mandić predstavnik ZŠ OS BiH (Uprava za personal ZŠ OS BiH) je prezentovao o poduzetim mjerama na uspostavljanju Odsjeka za naoružanje, municiju i MES, po novoj-stalnoj formaciji, kao i o poduzetim mjerama na popuni jedinica OS BiH logističkim personalom.

Brigadir Bekir Novkinić, predstavnik Komande logistike/KP OS BiH je prezentovao realizaciju Plana operacija sa MiMES u 2023.godini kroz demilitarizaciju MiMES u RzOiU MiMES Doboj, demilitarizaciju MiMES u Glamoču, demilitarizaciju MiMES civilnim kapacitetima, demilitarizaciju MiMES preuzetih od sudova u BiH, kao i stepen realizacije presude Suda BiH u predmetu SCOUT.

Nakon uvodnog izlaganja predstavnika OK OS BiH brigadnog generala Tome Kolende, pukovnik Zlatko Dogančić je prezentovao aktivnosti koje OK OS BiH preduzima u podršci realizacije Plana operacija sa MiMES za 2023.godinu.

 

Šefovi Radnih grupa Krupa 2017, RzOU MiMES Doboj i  Glamoč, su iznijeli pokazatelje o radu Radnih grupa između dva sastanka, iznijeli probleme i prijedloge za unaprijeđenje stanja na lokacijama skladištenja municije i naoružanja.

7 FOTO GALERIJA