Vijesti

Polaznici 26. klase Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ u posjetu Zajedničkom štabu OS BiH


Na osnovu Plana bilateralne odbrambene saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane RH, polaznici 26. klase Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ u periodu od 21. do 23. novembra 2022. godine borave u posjeti Zajedničkom štabu OS BiH, odnosno našoj zemlji.

Domaćin posjete, zamjenik NZŠ za operacije generalmajor Ivica Jerkić je pozdravio goste iz Hrvatske, izrazio svoje zadovoljstvo njihovom posjetom, zaželio im dobrodošlicu i ugodan boravak u našoj zemlji. Nakon toga, načelnik Uprave za operacije i obuku J3/7 ZŠ OS BiH, brigadir Josip Brajković je prisutne informisao o OS BiH, odnosno o lancu komandovanja, strukturi, dostignućima, ciljevima i planovima za naredni period.

Polaznici Ratne škole su imali priliku postavljati pitanja na koje su dobili odgovore od oficira, načelnika Uprava ZŠ OS BiH i generala Jerkića.

Tokom posjete, iskazana je obostrana želja za nastavkom saradnje i narednih godina.Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ osnovana je 1998. godine kao najviša vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki oficiri i državni službenici iz RH i inozemstva za učešće u procesu donošenja strategijskih odluka u području odbrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Na istoj se već godinama školuju i visoki oficiri OS BiH koji nakon školovanja bivaju postavljeni na visoke dužnosti u OSBiH.

14 FOTO GALERIJA