Vijesti

U Banjoj Luci promovirana uloga žene u sektoru odbrane i sigurnosti


U cilju promocije uloge žena u sektoru odbrane i sigurnosti, Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, 29. novembra 2023. godine, u Banjoj Luci, su bili domaćini promotivnog susreta pripadnica i pripadnika OS BiH i sigurnosnih službi.

Glavni domaćin događaja bio je ministar odbrane BiH Zukan Helez, uz pokroviteljsko učešće rezidentne koordinatorice UN u BiH Nj.E. Ingrid Macdonald i komandantice NATO Štaba Sarajevo brig. gen. Pamele McGaha. Počasni gosti bili su zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor  Gojko Knežević, te generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić. Skupu je prisustvovao i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Susret je upriličen da bi se podstakla veća afirmacija i povezivanje žena na odgovornim i liderskim pozicijama, u skladu sa Rezolucijom UNSCR 1325 „Žene, mir i sigurnost“, koja promovira rodnu jednakost, poboljšanje statusa i veću zastupljenost žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti, definiranje najboljih metoda za ostvarivanje rodne jednakosti u strukturama oružanih snaga, kao i promoviranje rodne ravnopravnosti u međunarodnim mirovnim operacijama.

„Kao ministar odbrane, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ranije kao poslanik u Parlamentu, ne mogu, a da ne primijetim koliko obrazovanih, sposobnih i poduzetnih žena imamo, a jako malo ih je na pozicijama većim od nekog srednjeg nivoa karijere. To moramo mijenjati“, rekao je ministar Helez.

„Želimo poštovati UN-ove kvote za participaciju u sistemu, imati više žena u misijama, više žena u vojnoj diplomatiji i komandnim pozicijama i u svim drugim sektorima. Tome treba težiti, i nacionalno i institucionalno stvoriti pravni okvir da se na odgovornim i liderskim pozicijama osigura kvota za žene“, rekao je u svom obraćanju Helez.

Komandantica NATO Štaba McGaha je istakla da su potrebni najbolji ljudi iz svih sfera života da služe u odbrani, snagama za provođenje zakona, obavještajnom sektoru i civilnoj zaštiti, kako bi te institucije bile sposobne odgovoriti na široki spektar sigurnosnih potreba građana, kad god zatreba.

„Hvala vam što ste danas ovdje da odamo priznanje ženama koje su izabrale karijeru braniteljki mira i čuvara sigurnosti u BiH. Jako sam ohrabrena da najviše rukovodstvo vrednuje jednake mogućnosti na polju sigurnosti. Zasigurno to pokazuju i njihove inicijative da regrutuju i zadržavaju najtalentiranije kadrove, iz svih konstitutivnih naroda i bez obzira na pol. Ovdje smo da se međusobno družite, da osnažujete vaše kontakte i podstaknete jedna drugu na vašem profesionalnom razvojnom putu“, zaključila je McGaha.

Rezidenta koordinatorica UN u BiH, ambasadorica Macdonald je konstatirala da su žene Bosne i Hercegovine kroz historiju bile i nastavljaju biti pokretačice mnogih pozitivnih dostignuća te da imaju važnu ulogu u naporima za socijalnu koheziju i izgradnju mira širom zemlje.

„Ipak, uprkos višegodišnjim naporima da se provede agenda „Žene, mir i sigurnost“, žene se i dalje suočavaju sa isključivanjem iz izgradnje mira, prevencije sukoba i donošenja odluka na svim nivoima. MO BiH je u proteklih 10 godina povećalo broj žena u OS BiH na 11 posto vojnikinja i sedam posto oficirki. Iako je ovo važan napredak, ostaje prostora za povećanje ovih brojeva. Nadam se da će ovakvi događaji pomoći da se više žena ohrabri da učestvuju i preuzmu vođstvo u Oružanim snagama, te da učestvuju u mirovnim misijama UN-a“, naglasila je ambasadorica Macdonald.

Nakon prigodnih obraćanja, učesnice i učesnici skupa međusobno su dijelili svoja iskustva te razgovarali o mogućnostima daljnjeg napredovanja u profesionalnoj karijeri u sektoru odbrane i sigurnosti u BiH.

info: Kancelarija za odnose s javnošću MO BiH

11 FOTO GALERIJA