Vijesti

Brigadir Edin Fako odlikovan prestižnom nagradom


Brigadir Edin Fako, trenutno na dužnosti šefa vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u, u četvrtak 25. januara 2024. godine, odlikovan je prestižnom nagradom od strane NATO štaba Sarajevo.

Ova značajna nagrada dodijeljena mu je u priznanju njegovog izvanrednog doprinosa razvoju i unapređenju odnosa između Bosne i Hercegovine i NATO saveza. Brigadir Fako se istakao svojom posvećenošću, stručnošću i ličnom inicijativom, premašujući očekivanja u obavljanju svojih dužnosti.

Njegov izuzetan doprinos reflektira se kroz značajan broj aktivnosti, a među najvažnijim su svakako organizacija posjeta NATO visoko pozicioniranih zvaničnika Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo jačem partnerstvu i razumjevanju, te dalo doprinos pristupanju Bosne i Hercegovine NATO programu, pod nazivom Izgradnja odbrambenih kapaciteta. Na osnovu kojeg odbrambenom sistemu BiH i sigurnosnom sistemu je omogućena značajna podrška kroz 12 projekata. Doprinos pristupanju Bosne i Hercegovine NATO snagama, za brzu reakciju što je priznanje sposobnosti Oružanim snagama BiH. Zatim doprinos ostvarivanju pomoći od Evropske unije kroz „European peaceful facility fond“, od više miliona eura za izgradnju operativnih sposobnosti te doprinos uspostavljanju ASDE sa NATO-om, čime će biti omogućen prenos slike za kontrolu neba iznad BiH.

NATO-ova nagrada dodijeljena, brigadiru Edinu Faku, simbol je priznanja za predanost i iznimne vojničke vještine, koje je pokazao u promovisanju interesa Bosne i Hercegovine unutar NATO saveza.

Ova nagrada svjedoči o visokim standardima profesionalizma i izvanrednog liderstva, brigadira Fake, u vojnom dijelu Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u. Brigadir Edin Fako je oficir sa velikim iskustvom, koje je stekao radeći na brojnim operativnim i štabnim dužnostima unutar Oružanih snaga BiH.

Nedavnom odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, imenovan je kao novi član generalskog kora Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u činu brigadnog generala, te će uskoro preuzeti ključnu poziciju u činu generalnog inspektora u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.