Vijesti

Inspekcija specificiranog područja u Bosni i Hercegovini od strane SAD-a

Verifikacijski centar ZŠ OS BiH je u periodu od 13. do 17.02.2024. godine primio inspekcijski tim SAD koji je je izvršio inspekcijsku specificiranog područja BiH shodno odredbama „Bečkog dokumenta 2011“ kao i odredbama tehničkog sporazuma Verifikacione agencije Sjedinjenih Američkih Država za Evropu (DTRA-E) i Verifikaciskog centra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Inspekcijski tim je predvodio major Taib Grozdanić, dok su ostali članovi tima bili narednik Opasenko Valeriy (SAD) te gosti inspektori, pukovnik Senulis Eligijus iz Litvanije i narednik Santos Pincante iz Portugala. Prateći tim VfC OS BiH sačinjavali su brigadir Boris Listeš vođa tima, pukovnik Asmir Sarajlić zamjenik vođe tima, major Asim Harbaš i kapetan Davor Dragozet članovi tima.

Utvrđeno područje, koje je bilo predmet inspekcije, obuhvatalo je središnji i sjeverozapadni dio BiH. Na lokacijama predmetne aktivnosti, inspekcijskom timu su prezentovani predviđeni brifinzi komandi brigada te omogućen prelet specifičnog područja helikopterom brZS i PZO, a u skladu sa zahtjevom inspekcijskog tima za provođenje istog. Vođa inspekcijskog tima, major Taib Grozdanić je na završnom dibrifingu izrazio zadovoljstvo načinom provođenja inspekcije te istakao da je aktivnost protekla u skladu sa slovom i u duhu „Bečkog dokumenta 2011“, te zahvalio se na otvorenosti koja je iskazana prema inspekcijskom timu, što je jasan pokazatelj da je Bosna i Hercegovina u potpunosti dosljedna u provođenju Sporazuma o mjerama za izgradnju povjerenja i sigurnosti u Evropi – „Bečki dokument 2011“, te jačanju uzajamnog povjerenja.

7 FOTO GALERIJA