Vijesti

Ekspertski tim za sprječavanje cyber incidenata Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je u periodu od 19.02. do 23.02.2024. godine sproveo aktivnost pod nazivom „BIHODC2400585ICE Cyber Defense and Network Security - 1“, u partnerstvu sa 169. timom za cyber zaštitu Nacionalne garde Merland, SAD, u skladu sa programom VojskaVojsci (Mil to Mil) za 2024. godinu.


Posjeta je imala fokus na pripremi za vježbu „Adriatic Thunder 2024“, koja će se realizovati u periodu od 24.06. do 05.07.2024.

U okviru ove vježbe, pripadnici Nacionalne garde Merland i pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine će djelovati kao jedan tim, doprinoseći jačanju timskog duha i sinergije u oblasti cyber sigurnosti.Sprovedene su razne aktivnosti iz oblasti cyber sigurnosti, uključujući radionice i predavanja posvećena najnovijim trendovima u cyber prijetnjama i metodama zaštite od istih. 169. tim za cyber zaštitu Nacionalne garde Merland pružio je  podršku identifikaciji ključnih oblasti za unaprjeđenje cyber sigurnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.Tokom razmjene iskustava, predstavljeni su rezultati dosadašnjeg rada oba tima u protekloj godini. Identifikovane su taktike koje su pokazale izuzetne rezultate, a planiramo ih primjeniti u budućnosti. Ova razmjena taktika i isprobanih pristupa omogućit će obostrano unapređenje operativnih kapaciteta i dodatno ojačati saradnju između naših timova. Definisani cilj je zajedničko usklađivanje i primjena strategija koje su se već pokazale efikasnim, čime ćemo dodatno povećati nivo cyber sigurnosti naših vojnih snaga.

3 FOTO GALERIJA