Vijesti

Pripadnici OSBIH ocjenjuju Oružane Snage Katara u sklopu NATO ekspertne posjete


U vrijeme dinamičnih međunarodnih vojnih aktivnosti, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine upućeni su u sastav ekspertnog NATO tima u posjetu Oružanim snagama Katara. U posljednjih deset dana, pripadnici OS BIH bili su zaduženi za pripremu, obuku i realizovanje NATO ocjenjivanja pokazujući svoju predanost interoperabilnosti i profesionalizmu. U isto vrijeme, visoka delegacija Ministarstva Odbrane BiH i OS BiH boravi u posjeti Kataru, dodatno jačajući diplomatske i vojne veze između ovih prijateljskih zemalja.

Četiri NATO certificirana pripadnika OS BiH aktivno učestvuju u NATO NEL1 evaluaciji Oružanih snaga Katara na poligonu za obuku, pružajući svoje bogato iskustvo i stručnost kao instruktori i ocjenjivači. Njihovo učešće nije samo priznanje njihove individualne sposobnosti, već i potvrda kvalitete i profesionalizma OS BiH.

Interoperabilnost, ključni koncept u današnjem vojnom okruženju, ističe se kao osnovni element ove ekspertne posjete. Pripadnici OS BiH pokazuju svoju sposobnost da sarađuju i integrišu se s vojskama drugih zemalja u cilju efikasnog djelovanja u multinacionalnim operacijama. Njihova prisutnost u ovom procesu potvrđuje njihovu spremnost i obučenost za zajedničke operacije u sklopu NATO saveza.

"Ova posjeta predstavlja još jedan korak naprijed u jačanju naših veza s prijateljskim zemljama poput Katara", izjavio je ministar odbrane BiH, Zukan Helez. "Ponosni smo na naše pripadnike koji aktivno sudjeluju u NATO ocjenjivanju, što svjedoči o visokoj razini profesionalizma i stručnosti OS BiH."

Osim što pružaju svoje vještine i znanje kao instruktori i ocjenjivači, pripadnici OS BiH također imaju priliku da razmijene iskustva s kolegama iz Oružanih snaga Katara, jačajući međusobno razumijevanje i saradnju. Ova vrsta međunarodne vojne saradnje ključna je za jačanje regionalne sigurnosti i stabilnosti.

Visoka delegacija Ministarstva Odbrane BiH i OS BiH, koja trenutno boravi u Kataru, također ima značajnu ulogu u jačanju bilateralnih odnosa između dvije zemlje. Njihovi susreti s katarskim dužnosnicima ističu važnost vojne diplomacije u očuvanju mira i sigurnosti na globalnom nivou.

5 FOTO GALERIJA