Vijesti

Delegacija Visokih studija sigurnosti i odbrane Vojske Republike Srbije posjetila Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH


Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na čelu sa zamjenicima ministra odbrane za politiku i planove Slavenom Galićem i upravlјanje resursima Aleksandrom Goganovićem, te načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajorom Gojkom Kneževićem primili su u radnu posjetu 13. marta 2024. godine u Domu Oružanih snaga BiH polaznike 13. klase Visokih studija sigurnosti i odbrane Univerziteta odbrane Republike Srbije (VSSO), koje predvodi načelnik VSSO pukovnik Vangel Milkovski.

Posjeta polaznika 13. klase VSSO, koju pohađaju službenici organa državne uprave i službi Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane i oficiri Vojske Srbije, Univerziteta odbrane, kao i polaznici iz stranih zemalјa, među kojima su i oficiri Oružanih snaga BiH, realizira se u okviru dvodnevne studijske posjete Bosni i Hercegovini. 

Gostima se obratio zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović, koji je ukazao na važnost dugogodišnje uspješne saradnje ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja. „Naše dvije zemlje vežu neraskidive tradicionalne, historijske i kulturne veze“, rekao je Goganović i dodao da je „regionalna saradnja ključna za stabilnost Zapadnog Balkana, a miran i stabilan Balkan znači i stabilnu Evropu“. Također je ukazao na važnost unapređenja stepena saradnje po pitanju školovanja, kurseva, obuke i svih vidova bilateralno-odbrambene saradnje dvije zemlje.

Prisutnima su se obratili i zamjenik ministra Galić i general Knežević koji su iskazali zadovoljstvo posjetom te izrazili očekivanja da će se saradnja dviju zemalja nastaviti i u narednom periodu, te delegaciji VSSO poželjeli da u potpunosti ostvare sve postavlјene cilјeve studijske posjete, ističući da je ovo dobra prilika i za razmjenu iskustava.

U nastavku razgovora za delegaciju VSSO upriličeni su informativni brifinzi o nadležnostima, strukturi i misijama kako Ministarstva odbrane BiH tako i Oružanih snaga BiH.

Načelnik VSSO pukovnik Milkovski se zahvalio domaćinu na srdačnom gostoprimstvu, te izrazio nadu da će se saradnja u oblasti školovanja i obuke podići na još viši nivo.

Polaznici VSSO su danas imali priliku da posjete kamp Butmir u Sarajevu, gdje su imali informativne brifinge EUFOR-a i NATO Štaba Sarajevo, a u nastavku posjete će posjetiti Ministarstvo sigurnosti BiH, 6. pješadijsku brigadu OS BiH i komandu 3. pješadijskog (RS) puka OS BiH.

Prethodno današnjim sastancima, zamjenik ministra odbrane Goganović sinoć je upriličio službenu večeru za polaznike VSSO, kojoj je prisustvovao i ambasador Srbije u BiH Nј.E. dr. Ivan Todorov.

Info: preuzeto sa sajta Ministarstva odbrane BiH

4 FOTO GALERIJA