Vijesti

Verifikacijski centar ZŠ OS BiH primio u posjetu mješoviti evaluacijski tim Republike Slovenije


Verifikacijski centar ZŠ OS BiH je u periodu od 16. do 18.04.2024. godine primio mješoviti evaluacijski tim Republike Slovenije (nosilac aktivnosti), Kraljevine Danske i Republike Grčke koji je je izvršio evaluaciju 6. pbr OS BiH shodno odredbama „Bečkog dokumenta 2011“.

Inspekcijski tim je predvodio pukovnik, Drago Kovačec R. Slovenija, dok su ostali članovi tima bili pukovnik Juraj Boštjan R. Slovenija, te gosti, inspektori pukovnik Peder Jon Anderson iz Kraljevine Danske i pukovnik Lukas Konstantinou iz R. Grčke. Prateći tim VfC OS BiH sačinjavali su, brigadir Emsad Čičkušić vođa tima, major Mario Pranjković, major Asim Harbaš i major Zlatko Kosić članovi tima.

Evaluacije 6. pbr podrazumijevala je omogućavanje posjete i uvida u sve lokacije na kojima su razmještene komanda i jedinice 6.pbr, te posjetu i boravak komandi i jedinicama brigade. Tokom inspekcije, inspekcijski tim je odlučio da izvrši obilazak 1. pb i artiljerijskog bataljona 6. pbr, te lokacije „Kozara“ u Banjoj Luci i „Vojvoda Radomir Putnik“ u Doboju. Na navedenim lokacijama inspekcijskom timu su prezentovani predviđeni brifinzi komande 6. pbr i brifinzi 1. pb i art. bataljona, te omogućen obilazak lokacija, prostorija, naoružanja i razgovor sa pripadnicima navedenih jedinica, a u skladu sa zahtjevom inspekcijskog tima. Vođa inspekcijskog tima, pukovnik Juraj Boštjan je na završnom debrifingu izrazio zadovoljstvo načinom provođenja inspekcije te istakao da je aktivnost protekla u skladu sa „Bečkim dokumentom 2011“, te zahvalio se na otvorenosti koja je iskazana prema inspekcijskom timu.

2 FOTO GALERIJA