Vijesti

Okrugli sto sa vojno-dipolomatskim predstavnicima


U skladu sa Godišnjim planom saradnje sa Asocijacijom vojno – diplomatskih predstavnika (VDP) akreditovanih u BiH, 23. aprila 2024. godine u Domu OS BiH u Sarajevu održana je aktivnost „Okrugli sto sa informativnim brifingom ZŠ OS BiH“ sa Asocijacijom VDP-a akreditovanih u BiH, kojem je domaćin bio generalmajor Gojko Knežević, načelnik ZŠ OS BiH sa svojim saradnicima: brigadnim generalom Tomom Kolendom, zamjenikom načelnika ZŠ OS BiH operacije, brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem, zamjenikom načelnika ZŠ OS BiH za resurse i načelnicima organizacijskih cjelina ZŠ OS BiH.

U uvodnom dijelu, prisutnima  su se obratili generalmajor Gojko Knežević i brigadir Roberetino Čobanu, doajen Asocijacije VDP-a akreditovanih u BiH. Od strane načelnika ZŠ OS BiH ukazano je na uspjehe i dostignuća OS BiH tokom 2023. godine, te na izazove sa kojima su OS BiH susretali prilikom izvršavanja svojih zadataka, kao i sa planiranim aktivnostima OS BiH u 2024. godini. Brigadir Robertino Čobanu se zahvalio na dosadašnjoj saradnji sa OS BiH, sa željom da se saradnja podigne na veći nivo. Tokom radnog dijela Okruglog stola, od strane pukovnika Faruka Ganića, VD načelnika Odjeljenja za međunarodnu saradnju ZŠ OS BiH prezentiran je Infromativni brifing OS BiH, u okviru koje su predstavljene aktulenosti vezane za OS BiH, istaknuti realizirani zadaci na planu izgradnje sposobnosti i kapaciteta OS BiH u toku 2023. godine, te naznačene ključne aktivnosti za 2024. godinu.

Završni dio Okrugolog stola bio je posvećen pitanjima i diskusijama vezanim za buduće planove OS BiH. U svom završnom izlaganju, načelnik ZŠ OS BiH je predstavio očekivanja i planove OS BiH za narednu godinu, uz napomenu da su OS BiH spremne za izvršenje svih postavljenih zadataka, kako u BiH, tako i u inostranstvu, u misijama podrške miru. Na kraju, general Knežević je naglasio značaj bilateralne i regionalne saradnje na planu izgradnje povjerenja, održavanja stabilnosti mira, te odgovora na aktuelne krize i izazove.

8 FOTO GALERIJA