Vijesti

Na kursu za vojne savjetnike iz oblasti ljudske sigurnosti na Vojnoj akademiji Shrivenham UK učestvuje majorica Jasmina Omerbegović


Na kursu za vojne savjetnike iz oblasti ljudske sigurnosti, koji se od 15. do 26. aprila 2023. godine održava na Vojnoj akademiji Shrivenham u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) učestvuje i majorica Jasmina Omerbegović.

U sklopu štaba odgovornog za izvođenje obuke, majorica Omerbegović je na poziv Vojne akademije angažirana kao instruktorica. Kurs sadrži predavanja i praktične vježbe koje se odnose na; zaštitu civila, žene, mir i sigurnost uključujući seksualno nasilje povezano sa konfliktom, izgradnju integriteta i borbu protiv korupcije, djeca u oružanom sukobu, moderno robstvo i trgovinu ljudima, prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma i zaštitu kulturnih dobara u oružanom sukobu.

Polaznici kursa su pripadnici i pripadnice oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Kanade i Nigerije. Direktor kursa je major Peter Chilvers. Ovo je drugi put da je od strane Vojne akademije Shrivenham, putem Ureda vojnog atašea britanske ambasade u BiH, upućen poziv OSBiH za učešće u izvođenju obuke i svakako znači nastavak odlične saradnje i podrške koju Britanska vlada pruža Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH.

U okviru ove saradnje, krajem mjeseca maja 2024. u Sarajevu bit će održana i završna radionica, s ciljem izrade finalnih dokumenata uspostavljanja obuke ljudske sigurnosti u OS BiH a koja se realizuje u saradnji sa Ministarstvom odbrane UK, Vojnom akademijom Shrivenham i Outreach grupom 77 brigade UK.

4 FOTO GALERIJA