Vijesti

Sastanak sa delegacijom Ministarstva odbrane Republike Hrvatske radi sagledavanja mogućnosti implementacije projekta “Taktička komunikacija”


Delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine održala je 21.05.2024 godine u Domu Oružanih snaga BiH sastanak sa delegacijom Ministarstva odbrane Republike Hrvatske radi sagledavanja mogućnosti implementacije projekta “Taktička komunikacija” nominiranog kroz paket podrške Inicijative DCBI NATO-a

Domaćin sastanka je bio pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Dženan Redžo, sa saradnicima, predstavnici Sektora za C4IM te predstavnici Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH kao i predstavnici NATO štaba Sarajevo i predstavnici NATO štaba Brisel (putem VTC).

Delegaciju Ministarstva odbrane Republike Hrvatske predvodili su Nj.E g-din Ivan Sabolić, amabasador R. Hrvatske u BiH i brigadir Davor Kiralj, vojni ataše Republike Hrvatske u BiH u pratnji drugih članova delegacije.

Na sastanku je razgovarano o realizacije navedenog projekata koji se odnosi na unapređenje sposobnosti bataljonske grupe lake pješadije (BGLP), odnosno opremanje jedinica sa radio uređajima za taktičku komunikaciju.

Tokom sastanka predstavnici OS BiH su prezentovali Bataljonsku grupa lake pješadije (BGLP) OS BiH – Taktička komunikacijska oprema i pregled potrebne opreme KIS-a te izazove sa kojima su se susretali tokom ocjenjivanja kao i konkretne taktičko tehničke karakteristike DCBI projekta “Radio uređaji za taktičku komunikaciju u BGLP”.

Predstavnici Ministarstva odbarane R.Hrvatske su prezentovali iskustva opremanja sredstvima KIS-a Srednje pješadijske brigade Hrvatske Vojske kao i izazovi tokom opremanja sredstvima KIS-a.

Na kraju radnog sastanka organizovan je povartni brifing sa predstavnicima NATO Štaba u Briselu preko VTC gdje su obje delegacije iznijele svoje viđenja samog DCBI projekta “Radio uređaji za taktičku komunikaciju ” te buduće aktivnosti po samom projektu.


Medijsko informativni centar OS BiH

Kontakt tel: 033/587-914
E-mail:
info@js.mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA