Vijesti

Radionica za uspostavljanje obuke iz oblasti ljudske sigurnosti


U cilju implementacije inicijative za uspostavljanje obuke iz oblasti ljudske sigurnosti u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, u periodu od 20. do 24. maja 2024. godine u Domu OS BiH u Sarajevu održana je radionica za uspostavljanje obuke iz oblasti ljudske sigurnosti.


Radionicu je otvorio i njome rukovodio zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse, general major Mirsad Ahmić, ujedno predsjedavajući tima za izradu prijedloga doktrinarnih, normativnih i organizacijskih dokumenata neophodnih za uspostavljanje obuke iz oblasti ljudske sigurnosti.

Ciljevi radionice su bili, realizacija neophodnih priprema za održavanje kursa iz oblasti ljudske sigurnosti u Centru za obuku za operacije podrške miru OS BiH. Usklađivanje tematskih cjelina za obuku i kurseve u Centru za profesionalni razvoj OS BiH, a u skladu sa postojećim dokumentima za kontrolu obuke. Radionica je poslužila i za izradu planova lekcija za obuke i kurseve iz ove oblasti, te za upoznavanje instruktora sa osnovama ljudske sigurnosti, radi efikasnije implementacije na obukama i kursevima.

Na radionici su učestvovali pripadnici OS BiH, koji će u narednom periodu biti uključeni u implementaciju obuke iz ljudske sigurnosti, kao i predstavnici Vojne akademije Shrivenham i Outreach grupe 77. brigade Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva.


Medijsko informativni centar OS BiH

Kontakt tel: 033/587-914

E-mail: info@js.mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA