Vijesti

Otvoreno 2. svjetsko vojno prvenstvo u polumaratonu


Veliki broj zvanica prisustvovao je ceremoniji otvaranja 2. svjetskog vojnog prvenstva u polumaratonu, koje je upriličeno u sportskoj dvorani „Sabit Hadžić“ na Ilidži. Sportski događaj koji je okupio 246 predstavnika iz 29 zemalja svijeta, otvorio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

Načelnik Odjeljenja za sport  Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, brigadir Kemal Suljević prisutnima se obratio riječima: ,,Ovo prvenstvo je dokaz misije CISM-a, jer okuplja sportaše iz 29 zemalja od kojih svaki pokazuje iznimnu vještinu, odlučnost i predanost. Ujedinjuje nas naša zajednička strast prema sportu i naša predanost vrijednostima prijateljstva i poštene igre koje nadilaze granice i kulture. Dok krećemo na ovo polumaratonsko putovanje, prigrlimo prijateljstvo takmičenja, slavimo raznolikost naše globalne zajednice i stvorimo trajna prijateljstva koja će trajati dugo nakon što se finalna utrka otrči. Hvala vam i neka igre počnu.'' 

Predsjednik CISM-a za sport  Jan van den Dool zahvalio se genarlmajoru Ahmiću, brigadiru Suljeviću i ostalim učesnicima u organizaciji ovog jako bitnog događaja. ,, Kada CISM govori o zbližavanju ljudi, mi smo u zemlji u kojoj danas etničke pripadnosti, vjere i kulture žive zajedno i gdje imaju svoje simbole jedni pored drugih. I zato možemo biti jako ponosni što prvenstvo u polumaratonu održavamo na ovom mjestu.'' kazao je Jan van den Dool. Svima je poželio dobro takmičenje uz dobar nastup i dobar rezultat. Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, Said Fazlagić izrazio je veliku čast i zadovoljstvo organizacijom ovog jako bitnog sportskog takmičenja, i svim učesnicima poželio sreću na sutrašnjoj trci.

„Ogromna je čast za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine biti domaćin ovog sportskog takmičenja. Hvala Međunarodnom vojnom komitetu za sport na ukazanom povjerenju za organizovanje ovog polumaratona.“- kazao je Helez. Također je poručio: „ Dragi učesnici, družite se, veselite, podržavajte se, podržite tuđe uspjehe i čestitajte od srca pobjednicima. Budite najsvjetliji primjer humanosti, empatije, zajedništva i prijateljstva."

Start trke 2.vojnog svjetskog prvenstva je 26.05.2024. godine sa početkom u 10.00 sati i pozivamo sve građane da prisustvuju ovom događaju.

Medijsko informativni centar OS BiH

Kontakt tel: 033/587-914
E-mail:
mic@mod.gov.ba

 

15 FOTO GALERIJA