Vijesti

17. konferencija načelnika odbrane zemalja Balkana-B9


Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, generalpukovnik Gojko Knežević, u periodu od 05. do 07. juna 2024. godine učestvuje na 17. konferenciji načelnika odbrane zemalja Balkana (B-9) o vojnoj saradnji u Draču, Republika Albanija.

Pored generala Kneževića, delegaciju sačinjavaju, načelnik Kancelarije za podršku NZŠ, pukovnik Nebojša Stajić, i desk oficir Odjeljenja za međunarodnu saradnju u ZŠ OS BiH, pukovnik Bajo Rogan.

Forum načelnika odbrane zemalja Balkana predstavlja izuzetno važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne saradnje u regionu. Članice inicijative su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora.

Tokom konferencije izvršena je prezentacija godišnjih izvještaja o radu Koordinacijske grupe, radnih podgrupa za asimetrične prijetnje (ATSWG) i edukaciju, obuku i vježbe (ETESWG), koji su prihvaćeni od strane načelnika generalštabova zemalja članica. Pored toga načelnici diskutuju na temu: promocija uključivanja mladih u pitanja odbrane i bezbjednosti, podsticanje inovacija i rješavanje izazova regrutacije i zadržavanja u vojsci.

Nakon izlaganja potpisaće zajedničku izjavu, kroz koju je dosadašnja saradnja u prethodnom ciklusu ocijenjena kao vrlo uspješna i sadržajna.

U popodnevnom dijelu konferencije delegacija OS BiH ima bilateralne sastanke sa zemljama učesnicama konferencije.

4 FOTO GALERIJA