Vijesti

Pripadnici OS BIH učestvuju na SEL 1 ocjenjivanju


Pripadnici OS BIH učestvuju na SEL 1 ocjenjivanju lake pješadijske čete, u Hamametu u Tunisu u vremenu 03-13. juna 2024. godine.

Ovaj događaj je još jedan u nizu na kome pripadnici OS BIH,  zajedno sa kolegama iz NATO-a i partnerskih zemalja, kroz veoma odgovorne i izazovne uloge, doprinose dostizanju interoperabilnosti i povećanju kolektivne sigurnosti. Dugogodišnje iskustvo naših pripadnika u OCC E&F programu dolazi do izražaja i jedna je vrsta potvrde da OS BIH ima zapaženu ulogu u ovom procesu.

Također, ovo potvrđuje da komanda združenih snaga NATO-a iz Napulja i OS Tunisa imaju puno povjerenje u OS BIH jer su naši pripadnici na ključnim pozicijama u vjezbi i ocjenjivanju.

U ekstremnim klimatskim uslovima, pukovnik Edin Ahmetović, zamjenik direktora ocjenjivanja, pukovnik Strahinja Šukalo, zamjenik direktora vježbe, major Mario Bandić, vođa ocjenjivačkog tima i stariji vodnik prve klase Ekrem Bećić, menadžer baze podataka, u potpunosti realizuju sve zadatke i imaju vodeće uloge u procesu pripreme i realizacije vježbe i ocjenjivanja.

Pored njih, major Mićo Ilić, predstavnik OS BIH u komandi združenih snaga NATO-a iz Napulja, glavni je koordinator i starješina koji je mnogo doprinio da se događaj pripremi, te je tokom ocjenjivanja obavljao dužnost NATO posmatrača (kontrolora) ocjenjivanja ispred komande združenih snaga NATO-a u Napulju.

5 FOTO GALERIJA