Vijesti

Sprovođenje inspekcije specifičnog područja u Bosni i Hercegovini od strane Kraljevine Norveške


Verifikacijski centar ZŠ OS BiH primio je inspekcijski tim Kraljevine Norveške, koji je izvršio drugu ovogodišnju inspekciju specifičnog područja u Bosni i Hercegovini u periodu od 05.06. do 08.06.2024. godine.

Inspekcijski tim su činili tri člana iz Kraljevine Norveške i jedan član iz Republike Mađarske.

Prateći tim VFC OS BiH su činili brigadir Emsad Čičkušić- vođa tima, te majori Mario Pranjković, Asim Harbaš i Borislav Marvan - članovi pratećeg tima. Utvrđeno područje koje je bilo predmet inspekcije obuhvatalo je središnji i sjevero-zapadni dio BiH.

U skladu sa zahtjevom inspekcijskog tima prvog dana inspekcije, aktivnosti su se odvijale na potezu Banja Luka, Sarajevo, Dubrave-Tuzla, Doboj, Banja Luka, gdje je izvršen prelet specifičnog područja helikopterom iz sastava BrZS i PZO. Nakon završenog helikopterskog preleta aktivnosti su se odvijale na području Banja Luke i poligona za obuku Manjača, gdje je u kasarni „Kozara“ inspekcijski tim obišao komandu 6. pbr i komandu brigade ZS i PZO, a nakon toga na poligonu Manjača komandu CBO i CBS/ KoiD.

Predstavnici navedenih komandi su shodno odredbama „Bečkog dokumenta 2011“ inspekcijskom timu Kraljevine Norveške prezentovali brifing, te su im prezentovali aktivnosti sprovođenja vježbe OS BiH „Dinamičan odgovor 2024“.

Drugog dana inspekcije, dana 07.06.2024. godine, aktivnosti su započele na lokaciji „Rajlovac“, gdje je inspekcijski tim obišao komandu Brigade taktičke podrške OS BiH, te nakon toga inspekcijski tim obišao je komandu 5. pbr na lokaciji „Dubrave“ Tuzla. Predstavnici navedenih komandi su inspekcijskom timu Kraljevine Norveške prezentovali brifing, kao i trenutne aktivnosti navedenih brigada.

Vođa inspekcijskog tima, pukovnik Leif Sverre URKE, je na završnom debrifingu izrazio zadovoljstvo načinom sprovođenja inspekcije te istakao da je aktivnost protekla u skladu sa slovom i u duhu Bečkog dokumenta 2011, te se zahvalio na otvorenosti koja je iskazana prema inspekcijskom timu, što je jasan pokazatelj da je Bosna i Hercegovina u potpunosti dosljedna u provođenju Sporazuma o mjerama za izgradnju povjerenja i sigurnosti u Europi, te jačanju uzajamnog povjerenja.

3 FOTO GALERIJA