Vijesti

Svečano obilježen završetak obuke XIX klase kandidata za prijem u vojnu službu u OS BiH


Na svečanoj ceremoniji, održanoj 29. decembra 2017. godine u Centru za osnovnu obuku u Pazariću, zakletvu je položilo i svoj prvi Ugovor o vojnoj službi potpisalo 145 kandidata koji su uspješno završili osnovnu vojničku obuku u Centru za osnovnu obuku.

Potpisivanje ugovora i polaganje zakletve novim vojnicima su čestitali i prisutnima se obratili zamjenik  načelnika Zajedničkog štaba za operacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Mirko Tepšić i komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić. 

Generalmajor Mirko Tepšić je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje svečanosti završetka obuke, polaganja zakletve i prijema u profesionalnu vojnu službu 145 novih vojnika, odnosno 19. klase kandidata na obuci za vojnike. On je istakao da su ovim OS BiH dobile novu snagu, energiju i sposobnost za izvršavanje svojih zadataka.

General Tepšić je poručio vojnicima da pored toga što je vojnički posao častan on je i zahtjevan i težak, ali istovremeno pruža brojne šanse za lični i profesionalni razvoj. “Cilj je da postanete što bolji specijalisti za konkretnu vašu novu dužnost u vojsci, a naravno sve se ne može naučiti kroz obuku i puno toga će se naučiti kroz rad”, kazao je general Tepšić.

“Obzirom na vaše godine pred vama je važan period u vašim životima kako na profesionanom tako i ličnom planu. Ja vam najiskrenije želim puno sreće i uspjeha. Takođe se želim zahvaliti vašim porodicama na podršci i nadam se da će tako biti i u buduće. Kako ste vi ova generacija koju promovišemo baš uoči Nove godine evo koristim priliku da vama u stroju ali i svim prisutnima poželim sretnu i uspješnu novu 2018. godinu. U vremenu smo praznika pa i svima koji slave Božić, kako ovaj što je kalendarski prošao tako i nadolazeći, želim sretan i radostan Božić”, rekao je general Tepšić na kraju svoga obraćanja.

Komandant COO pukovnik Jasmin Ganić je u svom obraćanju novim vojnicima OS BiH istakao da je jedan od ciljeva njihove obuke bio transformacija civilnih osoba u tehnički i taktički osposobljene vojnike koji shvataju važnost timskog rada i koji su spremni preuzeti sve obaveze i dužnosti pripadnika OS BiH. Naglasio je da vojnički život zahtijeva velike napore i odricanja, ali da ne zaborave da je vojni poziv „jedan od najčasnijih zanimanja i predstavlja neprocjenjivo životno iskustvo.“

Pohvaljeni su i kandidati koji su postigli najbolje rezultate na obuci: Novalić Belmin, Dabić Stefan, Franjić Petar i Ristanović Cvijeta.

Na svečanosti su, između ostalih, bili prisutni i vojni povjerenik Boško Šiljegović, načelnik Štaba EUFOR-a brigadni general József Szpisják, zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH brigadni general Marko Stojčić, zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH brigadni general Mirsad Ahmić, predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kao i članovi porodica, rodbina i prijatelji mladih vojnika.

6 FOTO GALERIJA