Vijesti

Pripadnici OS BiH sudjelovali na vojnoj vježbi u SAD-u


U okviru M2M programa i saradnje OS BiH i Ureda za odbrambenu saradnju pri Ambasadi SAD (ODC), grupa od pet oficira OS BiH je u periodu 13. do 27.07.2018. godine boravila u kampu Guernsey, Wyoming, SAD .

Grupa je bila priklјučena 1.batalјonu 1-175 puka Nacionalne garde Maryland, koji su u navedenom periodu imali svoju godišnju vježbu na poligonu Guernsey. Grupu je predvodio major Strahinja Šukalo (CBO/KOiD), a s njim su još bili poručnik Ranko Dačić, potporučnici Đenan Bešić i Frano Lauš (CBO/KOiD) i poručnik Jasmin Dupovac (1/5.pbr).

Cilј aktivnosti je bio da pripadnici OS BiH sagledaju način organizacije i izvođenja obuke i vježbi OS SAD, da prate procedure u radu te da se upoznaju sa savremenim sistemima naoružanja i opreme koji koriste jedinice kopnene vojske SAD.

Tokom dvosedmičnog boravka na poligonu u izazovnom okruženju, pripadnici OS BiH provodili su vrijeme rame uz rame sa komandirima i vojnicima 1.batalјona, prolazeći kroz različite uloge na terenu i gađali iz različitih tipova naoružanja. Imali su priliku da sagledaju, ali i aktivno učestvuju u vježbama bojevih gađanja, minobacačkim gađanjima te pripremi i palјenju eksploziva.

Po završetku aktivnosti, komandant 1.batalјona potpukovnik Daniel Collins, zahvalio se pripadnicima OS BiH na zalaganju i učestvovanju na događaju te istakao značaj ovakvih aktivnosti koje doprinose povećanju borbene gotovosti oružanih snaga, ne samo zemalјa partnera nego i SAD.

7 FOTO GALERIJA