Vijesti

Posjeta visoke državne delegacije Katara Ministarstvu odbrane BiH - Prijateljski i partnerski odnosi u oblasti odbrane Bosne i Hercegovine i Katara


Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima, sastala se 7. augusta 2018. godine sa zamjenikom premijera i državnim ministrom odbrane Katara dr. Khalid bin Mohammed Al Attiyahom, u okviru zvanične posjete delegacije Ministarstva odbrane Katara Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

Razgovaralo se o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane i sporazumu o saradnji u oblasti odbrane između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar, koji je u proceduri odobravanja na Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH. Potpisivanjem sporazuma, kako je naglašeno tokom razgovora, stvorili bi se uslovi za intenzivniju saradnju između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar u oblasti odbrane, ali i kvalitetniju saradnju dvaju ministarstava odbrane.

Tokom susreta je ocijenjeno da postoje izvanredni uslovi i obostrani interes za saradnju u oblasti edukacije i obuke vojnog osoblja pripadnika oružanih snaga dvije zemlje, kao i učešću u mirovnim operacijama u svijetu.

Ministar Al Attiyah se interesirao za mogućnost saradnje sa kompanijama namjenske industrije u Bosni i Hercegovini, što nije, kako je naglasila ministrica Pendeš, u nadležnosti Ministarstva odbrane BiH, ali je iskazana podrška i opredijeljenost da se ostvare potrebni kontakti predstavnika Ministarstva odbrane Katara sa institucijama u BiH u čijoj nadležnosti je namjenska industrija.

Također, razgovaralo se i o aktuelnim regionalnim izazovima, evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i aktivnostima Ministarstva odbrane BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini na ispunjavanju uslova za prijem u Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP). Ministrica Pendeš je naglasila da „mi svoju budućnost vidimo u EU i NATO-u“, pri čemu je i ministar Attiyah kazao da „BiH ima budućnost u NATO-u, ali bi i NATO savez bio na dobitku.“

Ministrica Pendeš je ovom prilikom posebno istakla kapacitete Oružanih snaga BiH za obuku za operacije podrške miru, sa posebnim naglaskom na obuci pripadnika Oružanih snaga države Katar, ali i naših pripadnika za učešće u UN vođenim mirovnim operacijama u našem, NATO certificiranom, Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

Na kraju, ministar Al Attiyah je još jednom iskazao punu podršku aktivnostima koje realizira Ministarstvo odbrane BiH na čelu sa ministricom Pendeš.

U sastavu katarske delegacijе nalazili su se i otpravnik poslova Ambasade Države Katar u BiH Mohammed Ali Al-Marry i najbliži saradnici ministra Al Attiyaha, a u delegaciji MO i OS BiH pored ministrice Pendeš su bili i zamjenik ministra Sead Jusić, te načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Gojko Knežević, sa saradnicima.

Delegacija MO Katara će tokom dana posjetiti i Centar za obuku za operacije podršku miru (PSOTC) u Butmiru.

10 FOTO GALERIJA