Vijesti

Piloti Oružanih snaga BiH su spremni za letenje u formaciji


Piloti 2.helikopterskog skvadrona, brigade ZS i PZO, spremni su za taktičko letenje - let u formaciji, i na taj način odgovoriti na najzahtjevnije zadatke poštujući standarde i procedure OS BiH te NATO standarde.

U sklopu obuke pilota za kapetana posade na helikopteru UH-1H pripadnici 2.HS brigade ZS i PZO, realizovali su vježbu formacijskog letenja, čime se dodatno povećala obučenost i osposobljenost 2.HS brigade ZS i PZO za izvršenje dodjeljene misije. Tokom izvođenje formacijskog letenja učestvovala su četiri helikptera UH-1H.

Za izvršenje obuke pilota za kapetana posade potreban je veći angažman svih uključenih u planiranje i izvšenje obuke, kako pilota tako i tehničara, te maksimalna iskorištenost već ograničenih materijalno-tehničkih sredstava. Formacijsko letenje predstavlja jedan od najsloženijih elemenata leta. Zahtjeva dobro obučene i uvježbane posade te punu koordinaciju.

Ovakav način letenja se koristi za izvršenje taktičkog letenja tokom izvršenja posebnih zadataka, ali i za ceremonijalno letenje gdje se pokazuje sposobnost i obučenost posada.

3 FOTO GALERIJA