Vijesti

U Pazariću održana selekcija učesnika takmičara Best Warrior u Marylandu


Finalna selekcija pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji će u martu učestvovati na vojnom takmičenju Best Warrior u američkoj saveznoj državi Maryland, održana je 05. 02. 2019. godine u Centru za Osnovnu vojnu obuku u Pazariću.

13 pripadnika OS BiH, među kojim je i jedna žena, oprobali su se u nekoliko vojničkih disciplina, da bi se odredila osnovna i rezervna ekipa, koja će predstavljati OS BiH na ovom takmičenju Nacionalne garde Maryland. Takmičarsku ekipu činit će jedan oficir, jedan podoficir i jedan vojnik, uz koje će biti i jedan koordinator.

„Ovo će biti četvrti put da na takmičenju Best Warrior u Marylandu učestvuje ekipa iz OS BiH“, rekao je u Pazariću zastavnik I klase Mario Bagarić, koji je odgovoran za pripremu i upućivanje takmičara. „Uz pripadnike Nacionalne garde Marylanda na ovom događaju učestvuju i vojnici iz Estonije. Do sada smo uvijek mogli biti ponosni na postignute rezultate te jednako očekujemo i ove godine.“

Kandidati za takmičenje Best Warrior oprobali su se u fizičkoj spremi, kroz vježbe trbušnjaka, sklekova i trčanja, kao i navigaciji u prirodi. Također su testirani i u znanju engleskog jezika.

Po odabiru osnovne ekipe i dolasku u Maryland, takmičari provedu nekoliko dana u pripremi za samo takmičenje, koje obično traje dva dana.

9 FOTO GALERIJA