Vijesti

U organizaciji ZŠ OS BiH počela Konferencija Mreže načelnika generalštabova „Žene, mir i sigurnost“


Trodnevna Konferencija Mreže načelnika generalštabova „Žene, mir i sigurnost“ koju organizuje Zajednički štab OS BiH u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH, počela je 06. marta 2019. godine u Domu OS BiH u Sarajevu.

Domaćin konferencije je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović. Konferenciji prisustvuju, pored pripadnica komandi i jedinica Oružanih snaga BiH, predstavnici oružanih snaga zemalja regiona, te, između ostalih, specijalni predstavnik generalnog sekretara NATO-a za pitanja rodne ravnopravnosti gospođa Clare Hutchinson, komandantica Štaba NATO u Sarajevu brigadni general Marty J. Bissell, ispred Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva brigadni general Sarah Graham, kao i predstavnici ministarstava odbrane i sigurnosti BiH, te predstavnici međunarodnih i domaćih organizacija, agencija i asocijacija koja se bave pitanjima iz ove oblasti.

Ovo je prva konferencija navedene međunarodne mreže, a ima za cilj da razmotri stepen implementacije Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325, koja se odnosi na promociju rodne ravnopravnosti, uključujući poboljšanje statusa i veću zastupljenosti žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti, kao i ulogu žena u operacijama podrške miru.

U obraćanju medijima, govoreći o značaju Rezolucije 1325, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je podsjetio da je UN, shvativši da ne može zaustaviti rat, usvojio ovu rezoluciju, koja treba zaštititi najslabije osobe u oružanim sukobima, djecu, žene i osobe treće životne dobi, te da su kroz tu inicijativu obavezali sve članice da pravilno razumiju rodnu ravnopravnost.

„Kao članica UN-a i PfP-a, i aspirant za punopravnu članstvo u NATO-a, BiH ima obavezu da implementira direktive NATO-a u segmentu implementacije rezolucije“, istakao je, između ostalog, general Mašović.

Ovom prilikom također je naglasio:“Unutar OS BiH, muškarci i žene zajedno izvršavaju zadatke u misijama širom svijeta i na najbolji način prezentiraju BiH i implementaciju ove rezolucije“.

Dodao je da danas OS BiH u svom sastavu imaju 7,28 % žena, i da su zastupljene u kategorijama vojnika, podoficira i oficira, s perspektivom da u budućnosti postanu i generali.

General Mašović je zaključio da će OS BiH nastaviti raditi na implementaciji Rezolucije 1325 kroz razne modalitete, od strateškog do taktičkog nivoa.

Izrazio je i zahvalnost Britanskoj ambasadi u BiH na pomoći i podršci održavanju konferencije.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field rekao je da je Ujedinjeno Kraljevstvo potpuno posvećeno implementaciji Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325.

„Snažnija uloga žena je ključna da bi naše oružane snage bile što efikasnije i reprezentativnije. To dovodi do boljih operacija, povećanja ljudskog potencijala i postizanja trajnog mira“, istakao je ambasador Field.

Izrazio je posebno zadovoljstvo, kako je rekao, „što je generalpukovnik Senad Mašović prvi regionalni načelnik štaba koji se pridružio Mreži načelnika generalštabova „Žene, mir i sigurnost“ i da je Sarajevo prvi grad domaćin u Europi“.

24 FOTO GALERIJA