Vijesti

Promovisana Šesta klasa oficira Oružanih snaga BiH


Svečana zakletva Šeste klase mladih oficira organizovana je danas 13. februara 2020. godine u Domu Oružanih snaga BiH. Osnovnu oficirsku obuku OS BiH uspješno su završila 54 kandidata, te je ovom prilikom upriličena ceremonija polaganja zakletve i potpisivanja ugovora o prijemu u profesionalnu vojnu službu OS BiH u kategoriji oficira.

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, ambasador UK u BiH Matthew Field, parlamentarni vojni predstavnik Boško Šiljegović, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić, generali OS BiH, operativni komandant Snaga EU u BiH za Operaciju ”Althea” generalpukovnik Olivier Rittimann, komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general William J. Edwards, komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Reinhard Trischak, visoki zvaničnici MO i OS BiH, predstavnici KOiD-a OSBiH, predstavnici vojnodiplomatskog kora u BiH, te članovi porodica i prijatelji mladih oficira OS BiH.

Svečanu zakletvu danas su položila 54 lica od čega je 6 djevojaka, koji će u profesionalnu vojnu službu stupiti u početnom činu potporučnika, a u budućnosti će obnašati dužnosti na liderskim pozicijama u jedinicama OS BiH. Oni će se nastaviti obučavati kako na individualnom nivou tako i u raznim drugim vidovima kolektivnog obučavanja i usavršavanja koje OS BiH praktikuju, a u cilju održavanja spremnosti i podizanja profesionalnih standarda na viši nivo.

Na današnjoj ceremoniji prisutnima se obratio načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović koji je ovom prilikom naglasio da pružajući priliku djevojkama i mladićima širom Bosne i Hercegovine da pristupe OS BiH i time unaprijede svoje živote, doprinosimo suzbijanju trenutnog trenda odliva mladih ljudi iz naše zemlje. Kako je dodao, kompletan proces proizvođenja mladog i kvalitetnog kadra podržan je kvalitetnom obukom koja je po svom sadržaju, metodu i svim ostalim referencama usaglašena sa visokim standardima edukacije i obuke zemalja članica NATO-a, ali i u potpunosti prilagođena kapacitetima, potrebama i uslovima života i rada OS BiH.

U obraćanju mladim potporučnicima je istakao:„ Mi u oružanim snagama smo svjesni da se BiH kao i druge zemlje u regionu suočavaju sa velikim odljevom populacije sa posebnim akcentom na visoko obrazovani mladi kadar. Stoga želim naglasiti da su Oružane snage izuzetna prilika za sve mlade koji žele da pokažu svoje sposobnosti i mogućnosti i da zahvaljujući tome napreduju. Zauzvrat OS BiH nude priliku za kontinuiranom i kvalitetnom edukacijom u različitim poljima obuke, obrazovanja pa čak i istraživačkih radova“.

Shodno tome“, podsjetio je general Mašović, „završili ste tek jedno, iako vrijedno, poglavlje vašeg oblikovanja u kvalitetne oficire, a daljnja nadgradnja u tom smislu će trajati do kraja vaše karijere. „Međutim, biti oficir OS BiH ne znači samo imati beneficije, trebate biti svjesni činjenice da se dobijanjem oficirskog čina karakter vaše odgovornosti podiže na veoma visok nivo. Od danas, više nećete voditi računa samo o ličnom napretku, već ćete imati obavezu da sa svojim radom doprinosite i napretku jedinica i komandi u kojima ćete raditi, jer ključ efikasnog rada u oružanim snagama je timski rad. Sa današnjim danom vi ćete se pridružiti jednoj plemenitoj profesiji - profesiji zbog koje ćete se svaki dan buditi s ciljem da pomognete u napretku ove zemlje kao i stvaranju boljeg svijeta. Dok se upuštate u to, znajte da smo uz vas jer znamo šta možete postići“, rekao je general Mašović.

Prigodnim riječima obratio se i porodicama i rodbini mladih oficira riječima:“ Hvala vam što ste odgojili ove mlade ljude spremne da odgovore ovom časnom pozivu. Možete biti i više nego ponosni na činjenicu da su vaše kćeri i sinovi izabrani da budu dio OS BiH koje će uvijek biti spremne da brane i da pomognu svakom građaninu u svakom dijelu naše lijepe domovine“. Na kraju je i iskazao zahvalnost partnerima i prijateljima koji nesebično pomažu da OS i MO BiH realizuju ovaj važan projekat, a posebno Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, te istakao zalaganje i profesionalni odnos pripadnika Komande za obuku i doktrinu koji su još jednom uspjeli uspješno izvesti još jednu generaciju mladih vođa.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić je rekao da su danas Oružane snaga BiH ojačane sa nova 54 oficira, čiji je poziv častan i odgovoran, i koje u narednom periodu očekuju novi izazovi.“Danas za vas počinje novo poglavlje, te vam želim brzo prilagođavanje novim okolnostima i uvjetima života. U periodu koje dolazi očekuje vas svakodnevna obuka, prihvaćanje novih profesionalnih standarda kroz cjeloživotno učenje i usavršavanje“, istakao je, uz čestitke, u obraćanju mladim oficirima, gospodin Krešić.

Takođe, zahvalio se partnerima na pomoći MO i OS BiH u projektu prijema oficira iz civilstva, „kao dokazu stvarnog partnerstva i istinske opredijeljenosti pružanju podrške Bosni i Hercegovini“, izražavajući uvjerenje i za daljnju podršku u narednom periodu. 

Najuspješnijim polaznikom VI klase Osnovne oficirske obuke proglašen je potporučnik Slobodan Vuković, koji je u svom obraćanju istakao:”Osnovna oficirska obuka je prva stepenica koju smo zakoračili na putu ka tome da budemo prave vođe. Današnji završetak obuke predstavlja krunu jednog razdoblja, i potvrdu da se trud i zalaganje isplati”. Svojim kolegama je, između ostalog, poručio:„Nastavljamo dalje sa novim ciljevima, sa novim izazovima i zadacima. Nadam se da će vaši ideali ostati istinski vrijedni, a ciljevi visoko postavljeni. Želim vam sve najbolje u daljoj karijeri i privatnom životu, i šta god da se dogodi vjerujte u sebe i ne predajte se”.  

Na ceremoniji je u povodu zahvalnosti partnerima i prijateljima koji nesebično pomažu da OS i MO BiH da realizuju ovaj važan projekat, uručena zahvalnica ambasadoru Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthewu Fieldu.

14 FOTO GALERIJA