Vijesti

Posjeta Načelnika Generalštaba Oružanih snaga Poljske Zajedničkom štabu OS BiH


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, 17. februara 2021. godine, primio je u posjetu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Poljske generala Rajmunda Andrzejczaka.

Pored generala Rajmunda Andrzejczaka u delegaciji Republike Poljske koja je posjetila ZŠ OS BiH bili su i ambasador Poljske u BiH Nj.E. Jarosław Lindenberg, komandant Operativne komande OS Poljske generalpukovnik Tomasz Piotrowski, vojni ataše u BiH brigadir Zbigniew Tomalak, te načelnik sekretarijata NGŠ Poljske brigadir Cezary Kiszkowiak.

Na samom početku, general Mašović je pozdravio generala Andrzejczaka i ambasadora Lindenberga u ime ZŠ OS BiH i svoje lično ime, te izrazio riječi dobrodošlice kao i zadovoljstvo posjetom.

Tokom sastanka razgovarano je o dosadašnjoj saradnji oružanih snaga dvije prijateljske zemlje, kao i mogućnostima za njeno poboljšanje i unapređenje u budućnosti. General Mašović se zahvalio na uspješnoj saradnji i podršci koju Poljska pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, te naglasio značajan doprinos poljskog vojnog kontigenta koji je angažovan u sastavu snaga EUFOR-ove operacije Althea u BiH.

General Andrzejczak se zahvalio generalu Mašoviću i njegovim saradnicima na dosadašnjoj  saradnji, te istakao značaj postignutih rezultata u procesu reforme odbrane i ostvareni napredak u izgradnji i jačanju OS BiH na putu Bosne i Hercegovine ka EU i NATO. Posebno je istakao naše uspješno učešće u operacijama podrške miru i naglasio predanost i angažovanje OS BiH na pružanju pomoći civilnom stanovništvu za vrijeme pandemije COVID-19.

U razgovorima je zajednički konstatovano da je saradnja Oružanih snaga dvije zemlje uspješna, ali da je potrebno pronalaziti nova rješenja i modelitete za njeno dalje razvijanje i unapređenje.

Susretu su ispred ZŠ OS BiH prisustvovali i zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević, šef kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Edin Fako, načelnik Uprave za politiku i planove brigadir Milan Mrđa i glavni narednik OS BiH Mario Bagarić.

7 FOTO GALERIJA