Vijesti

Svečano obilježen 8. mart - Međunarodni dan žena


Prigodnom svečanosti uz prisustvo visokih zvaničnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u Domu OS BiH u Sarajevu, službeno je obilježen 8. mart – Međunarodni dana žena.

Glavni domaćin prijema bio je zamjenik minista odbrane BiH za politku i planove Slaven Galić, uz zamjenike načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajore Ivicu Jerkića i Gojka Kneževića te generalnog inspektora MO BiH brigadnog generala Mirsada Ahmića i sekretara MO BiH Muhameda Smajića. U prigodnom obraćanju, zamjenik ministra Galić istakao je značaj uloge žene u sistemu odbrane, kao i važnost primjene postojeće regulative na polju ravnopravnosti polova.

„Mi u organizacijama odbrane i sigurnosti nastojimo razvijati liderice i lidere kroz vojne pozive, poboljšanje uslova života i rada, obrazovanje, operativne zadatke i napredovanje u karijeri. Promovišemo liderstvo i sinergiju novih generacija, djevojaka i žena, mladića i muškaraca, koji već na taktičkom nivou ravnopravno preuzimaju uloge vođa. Pri tome imaju jednaka prava, uslove i mogućnosti, ali i moć da zajedno i ravnopravno grade buduće puteve, za boljitak svih nas,“ konstatovao je zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić, nakon čega su uposlenicama MO BiH uručeni simbolični pokloni.

Prigodnim aktivnostima, Međunarodni dan žena obilježen je i u komandama i jedinicama OS BiH. Posebno radno, ali na prigodan način, ovaj je dan obilježen i na radionici za izradu Pavilnika o sistemu klasifikacije vojnih osoba, koja se od 6. do 10. marta odvija u Tuzli.

10 FOTO GALERIJA