Vijesti

Zajednička obuka pripadnika Oružanih snaga BiH sa pripadnicima Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva


Ove sedmice, pripadnici štaba Bataljnoske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH, na lokaciji kasarne OS BiH „7. muslimanske brigade“ Zenica, realizuju zajedničku obuku sa timom pripadnika Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva sačinjenog od Škotske kraljevske pukovnije sa pridruženim elementima iz Kraljevske inžinjerije te Kraljevske artiljerije.

Predmetana obuka je prilika da se podijele međusobna iskustva te uči kroz različite procese, a cilj iste je da se održi i unaprijedi stepen interoperabilnosti i spremnosti štaba u planiranju operacija u kompleksnom okruženju.

Zajednička obuka se provodi uz pomoć IT opreme donirane od strane Ujedinjenog Kraljevstva, što pripadnicima Oružanih snaga BiH omogućava bolju pripremu za buduće vježbe i međunarodne operacije podrške miru.

Zamjenik komandanta Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH major Samir Husanović istakao je značaj donirane opreme u radu pripadnika jedinice, te izrazio nadu da će se ovakav i sličan vid obuke nastaviti u narednom periodu.

6 FOTO GALERIJA