Vijesti

General Ivica Jerkić primio u posjetu Komandanta Operativne komande Oružanih snaga Kraljevine Španije


Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, 19. aprila 2023. godine primio je u posjetu komandanta Operativne komande Oružanih snaga Kraljevine Španije generalpukovnika Francisca Braca Carbóa.

Na početku sastanka general Jerkić je poželio generalu Carbói dobrodošlicu u Zajednički štab Oružanih snaga BiH, te je gostujuću delegaciju informisao o aktuelnostima i ciljevima Oružanih snaga BiH. Ovom prilikom, general Jerkić je istakao i angažovanost BiH u okviru evropskih i evroatlantskih integracija, kao i učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u misijama podrške miru u svijetu, posebno naglasivši mirovne misije UN-a u Kongu i Maliju i operacijama EU u Centralnoafričkoj Republici.

General Carbóa se zahvalio na prijemu, iskazao je podršku Bosni i Hercegovini na putu evropskih i evroatlantskih integracija, te je posebno podržao angažman i učešće Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, ističući njihov značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu.

Na kraju sastanka, general Jerkić je još jednom iskazao zahvalnost za svu dosadašnju pomoć koju su Oružane snage Španije pružili Oružanim snagama BiH, a posebno za doprinos Kraljevine Španije i njenu značajnu ulogu u uspostavljanju i održanju mira u Bosni i Hercegovini. Obostrano je iskazana potreba za intenziviranjem saradnje oružanih snaga BiH i Španije, te s tim u vezi iznesene su inicijative i prijedlozi koji bi doprinijeli jačanju bilateralne vojne saradnje dvije zemlje.

5 FOTO GALERIJA