Vijesti

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za prijem na Terezijansku vojnu akademiju Oružanih snaga Republike Austrije


Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak 15. maja 2023. godine raspisalo konkurs za prijem na Terezijansku vojnu akademiju Oružanih snaga Republike Austrije.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu ili koji trenutno pohađaju IV razred srednje škole, sa najmanjom ukupnom ocjenom „vrlo dobar“, koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje „vrlo dobar“ u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku, te koji na dan 30.9.2023. godine neće biti mlađi od 18 i stariji od 21 godine. Na petogodišnje školovanje u ovoj akademiji bit će primljeno pet kadeta ili kadetkinja.

Za prijem se zahtijeva dobro poznavanje engleskog jezika (test ALCPT - minimalno 60 bodova), njemačkog jezika (razina A2 prema Zajedničkom europskom referentnom okviru – CEFR), poznavanje rada na računaru (Word, Excel, Power Point, Internet) i dobra fizička pripremljenost. Detaljni uslovi konkursa objavljeni su na službenoj veb-stranici MO BiH, www.mod.gov.ba, na linkovima Oglasi/Konkursi (shorturl.at/bpDEU) i Postani pripadnik OS BiH (shorturl.at/dy014). Konkurs je otvoren 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za profesionalnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na e-mail adresu: kadet@mod.gov.ba.

Video - Školovanje na stranim vojnim akademijama